Iz arhive “Glasa Srpske”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa Srpske”

“Banjalučke novine”, 25. mart 1955. godine (godina III, broj 83)

Listajući arhivu iz “Glasa”, tadašnjih “Banjalučkih novina”, koje su izlazile svakog petka, u izdanju od 25. marta, i prevrćući stranice arhive, moguće je naići na razne naslove, koji svjedoče o trenucima u životu tadašnjeg stanovništva. Moguće je naći naslove kao što su “Borba protiv privrednog kriminala traži šire društveno angažovanje”, “Uz pripreme za proljetnu sjetvu”, “Osnovne karakteristike predloga ovogodišnjeg Društvenog plana  grada Banje Luke” i “Kako će RKUD 'Pelagić' predstavljati Banju Luku nije briga samog društva već cijelog grada”. Povratak u prošlost može da bude izuzetno zanimljiv, te smo stoga odlučili da izdvojimo nekoliko zanimljivih tekstova, koji nas vraćaju u svakodnevicu Banjaluke prije 66 godina.

Uz desetogodišnjicu oslobođenja Banje Luke: Borba za oslobođenje grada uoči Nove 1944. godine

U tekstu majora Mirka Semiza “Uz desetogodišnjicu oslobođenja Banje Luke: Borba za oslobođenje grada uoči Nove 1944. godine” u tom broju objavljenom na 4. strani “Banjalučkih novina” napravljen je osvrt na prvi napad jedinica NOV-a na Banjaluku, koji je izvršen uoči 1944. godine. Napad se desio u vrijeme Šeste neprijateljske ofanzive, u njenoj  završnoj fazi. S obzirom na to da je tekst objavljivan u dijelovima, posebno u ovom izdanju napravljen je pregled činjenica vezanih za pomenutu operaciju.

- Neprijateljskim snagama u toku Šeste ofanzive naša armija mogla je suprotstaviti 300.000 boraca, koji su sačinjavali devet korpusa. Odnos je bio jedan prema dva u korist neprijatelja i uz njegovu tehničku nadmoćnost, ali sa visokim moralom i ratničkim iskustvom naših boraca. Neprijatelj u ovoj ofanzivi nije bio u stanju da primjenom sistema “opkoljavanja i sabijanja u kotao” uništi našu vojsku. Takav sistem on je primjenjivao u ranijim ofanzivama, u kojima je, bez obzira na izvjesne uspjehe, pretrpio poraz. Zbog toga on mijenja takvu taktiku i pokušava ofanzivom na širem prostoru postepeno da napada naše jedinice sa težištem zaposjedanja jadranske obale i obalskog pojasa i osiguranja komunikacije koje iz unutrašnjosti vode na Jadransko more - stoji u tekstu.

Tema za diskusiju: Umjetnička galerija slika u Banjoj Luci bila bi značajan doprinos kulturnom životu grada

Na 5. strani “Banjalučkih novina”, objavljenih 25. marta, nalazi se tekst M. Draškića, koji nosi naslov “Umjetnička galerija slika u Banjoj Luci bila bi značajan doprinos kulturnom životu grada”, koji se bavi temom potrebe otvaranja umjetničke galerije u Banjaluci. Kao jedan od glavnih razloga navedeno je da Banjaluka mora da ima galeriju, zbog bogate kulture i istorije i zbog njenog potencijala za razvoj na tom polju, kao i to što brojni veći i manji gradovi već imaju galerije.

- Banja Luka se, ne od skoro, tretira kao centar jedne važne etničke i administrativne cjeline, koja je neposredno bogata umjetničkim nasljeđem. Kao centar Bosanske Krajine iz koje su potekli mnogi naši poznati umjetnici ona je zaslužila  da se o tome najozbiljnije misli i u tom smislu nešto učini - naznačeno je u tekstu.

Kroz Banju Luku

Posebna stranica u “Banjalučkim novinama”, u ovom broju osma, bila je nazvana “Kroz Banjaluku” i na njoj su se nalazile male vijesti i zanimljivosti iz grada.

Iz te rubrike izdvajamo tekst pod naslovom “Rodila dijete na ulici”.

- U utorak, 22. marta, prije podne, desio se u ulici Braće Pavlića, nesvakidašnji slučaj. Stana Malkić, domaćica iz Banje Luke, bila je pred porođajem četvrtog djeteta. Kako je osjećala bolove, nadala se porođaju i uputila prema porodilištu u bolnici. Međutim, nije uspjela da stigne do bolnice. Bolovi su se pojačali i ona se zaustavila pod jednim kestenom, gdje je uskoro rodila muško dijete. Ubrzo je, zajedno sa djetetom prenesena u porodilište, gdje joj je ukazana njega i ljekarska pomoć - pisalo je tada u novinama.

Iz navedene rubrike, takođe, izdvajamo tekst “Biće dozvoljena prodaja polovnih i starih stvari na gradskoj pijaci”.

- Savjet za komunalne poslove priprema predlog Narodnom odboru grada da se donese rješenje o dozvoli za prodaju polovnih i starih stvari na gradskoj pijaci. Prodaja ovih stvari od strane pojedinaca dozvoljena je određenog sedmičnog dana u mnogim gradovima, pa je opravdano da se dozvoli i u Banjoj Luci, s tim što će prodavaoci polovnih i starih predmeta, uplaćivati izvjesnu taksu Tržišnoj upravi. Na taj način prestaće i preprodaja  po stanovima, mešetarenje starim stvarima itd. Predviđa se da će Narodni odbor uskoro donijeti ovakvo rješenje jer je već postignuta saglasnost - napisano je.

Arhivu "Glasa Srpske" možete pročitati ili preuzeti O V D J E

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana