Hrvatske snage zauzele grad knin, uz pomoć SAD i zapada

Srna
Hrvatske snage zauzele grad knin, uz pomoć SAD i zapada

BIJELjINA - Vojska Hrvatske zauzela je 5. avgusta 1995. godine Knin, glavni grad tadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/, u sklopu operacije "Oluja" u kojoj je iz Krajine protjerano 250.000 Srba, pobijeno ili nestalo na hiljade stanovnika i zapaljeno 22.000 objekata u srpskom vlasništvu.

Vojna ofanziva preduzeta je uz prećutnu saglasnost i pomoć SAD i drugih zapadnih zemalja.

Iz RSK - teritorije formalno pod "zaštitom" mirovnih snaga UN - izbjeglo je gotovo svo stanovništvo, a hrvatske snage su tokom agresije i poslije njenog završetka počinile mnoštvo ratnih zločina nad srpskim civilima, što je propraćeno krajnje mlakim reagovanjem međunarodne zajednice.

Srbi su Knin počeli naseljavati još od Kosovske bitke, najviše iz Bosne i Stare Srbije.

Knin je polovinom 19. vijeka bio sjedište istoimenog sreza sa 22.000 stanovnika, od kojih je bilo 19.000 pravoslavnih Srba. Sam grad Knin kao varošica imao je 1838. godine 719 građana. Godine 1850. tu je ustanovljen sreski sud i postavljen sudija.

Nakon Prvog svjetskog rata Knin se našao pod italijanskom kontrolom.

Tokom Drugog svjetskog rata, u aprilu 1941. godine, okupirali su ga Italijani. Grad je mjesec dana kasnije nominalno pripao ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali je defakto bio pod italijanskom vlašću.

Dinarska četnička diviziju pod komandom popa Momčila Đujića branila je srpsko stanovništvo od ustaških jedinica. S druge strane, veliki broj Kninjana priključio se i partizanskom pokretu.

Godine 1943. nakon kapitulacije Italije, Knin su okupirali Nijemci.

Godine 1991. godine, nakon što je Hrvatska krenula u secesiju od Jugoslavije, a na vlast došli HDZ i Franjo Tuđman, proglašena je Republika Srpska Krajina, a Knin je postao njen glavni grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana