Godišnjica smrti Vase Pelagića- prvog srpskog socijaliste

Srna
Godišnjica smrti Vase Pelagića- prvog srpskog socijaliste

BIJELjINA- Srpski socijalista Vasa Pelagić /1838-1899/, prvi pobornik ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu, umro je 25. januara 1899. godine.

Ideju socijalizma u njenoj utopijskoj verziji prihvatio je u Rusiji, u kojoj je boravio od 1864. do 1866. godine, kada je na Moskovskom univerzitetu studirao medicinu, istoriju i političku ekonomiju.

Vasa Pelagić je u Brčkom, gdje je bio učitelj, osnovao srpsku čitaonicu. Bio je arhimandrit i upravnik Srpske pravoslavne bogoslovije u Banjaluci, u kojoj su školovani sveštenici i učitelji, odakle ga je, zbog slobodoumnih školskih programa, 1869. godine turska vlast prognala u Malu Aziju.

Odatle se ruskom pomoću spasio 1871. godine i došao u Srbiju. Učestvovao je u srpskom ustanku na teritoriji današnje BiH 1875. godine.

Raščinjen je, a zbog širenja socijalističkih ideja protjerivan je i iz Srbije, pa čak zatvaran u ludnicu, a umro je u Požarevačkom zatvoru.

Njegove knjige, čitane u svim dijelovima srpstva, štampane su još za njegovog života u oko 250.000 primjeraka i odigrale su veliku prosvjetiteljsku misiju.

Djela Vase Pelagića: "Odgovor na četiri društvena pitanja", "Spas Srbije i srpstva", "Socijalizam i osnovni preporođaj društva", "Nauka i radni narod", "Blagodatnik", "Preobražaj škole i nastave", "Nova nauka o javnoj nastavi", "Umovanje zdravog razuma" i "Poslanica Bogu"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana