Godišnjica Bregalničke bitke - uvoda u pobjedu u Drugom balkanskom ratu

Srna
Godišnjica Bregalničke bitke - uvoda u pobjedu u Drugom balkanskom ratu

BIJELJINA - Iznenadnim noćnim napadom bugarske Četvrte i Pete armije na srpske položaje, na današnji dan 1913. godine počela je Bregalnička bitka, kao uvod u Drugi balkanski rat.

Bregalnička bitka okončana je već 9. jula 1913. potpunim slomom Bugara. Poslije ogorčenih borbi na Ovčem polju, Prva i Treća srpska armija i Crnogorska divizija u protivnapadu su potisle Bugare preko rijeke Bregalnice i probile njihov front na Rajčanskom ridu. Srpski gubici iznosili su 16.600 ljudi, a bugarski više od 20.000.

Na rat protiv Srba, dotadašnjeg saveznika u borbi protiv Otomanskog carstva kog su zajedno protjerali sa Balkana, Bugarsku su podstakli NJemačka i Austro-Ugarska. Sofiji i Beču nisu bili u interesu jačanje Srbije i sloga balkanskih država.

U rat na strani Srbije uključile su se Grčka i Rumunija. Tokom Drugog balkanskog rata Srbija je već imala bežične telegrafske sprave, za koje Bugari nisu znali.

Tako je jedno vrijeme srpska vojska prisluškivala bugarske telegrafe.

Poslije poraza, Bugarska je kapitulirala, a mirovnim ugovorom u Bukureštu 10. avgusta 1913. utvrđene su nove granice između balkanskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana