Gdje su spaljene mošti Svetog Save?

nacionalna geografija
Foto: ilustracija

Podsjetimo se i jedne istorijske greške zbog koje je impresivni hram, u njegovu slavu, sazidan na pogrešnom mjestu.

Uvijek je neka nevolja sa nacionalnim simbolima. Vjerovatno najbizarniji takav slučaj navodi Hju Trevor-Roper u knjizi "Izmišljanje tradicije" podsjećajući kako svuda prepoznatljivi škotski kilt uopšte ne potiče iz Škotske, već iz Irske.

Pod vlašću engleske krune nastaje posebna kultura Škota, koja je tražeći način da se odvoji od Iraca i učvrsti "nacionalno biće", greškom pozajmila upravo irski simbol.

Evo jednog domaćeg primjera gdje je istorijska greška izrasla u simbol od betona, čelika i granita. Nad Beogradom se danas izdiže 82 metra visok Hram Svetog Save, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svijetu, koji se zida više od jednog vijeka i po mnogo čemu je parabola moderne Srbije. Hram je podignut u čast Svetog Save, prvog srpskog književnika, svetitelja i rodonačelnika srpske crkve.

Lokaciju na današnjem Vračaru još 1895. izabralo je Društvo za podizanje Hrama Svetog Save uvjereno kako je tadašnji Vračar isto ono brdo na kome je 1595. godine Sinan paša spalio njegove mošti. Međutim, ispostavlja se da se u 16. vijeku mjesto koje se zvalo Vračar nalazilo 1,3 kilometra dalje. I da je hram na pogrešnom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana