Džordž Orvel - pisac romana o totalitarnoj budućnosti svijeta

Srna
Džordž Orvel - pisac romana o totalitarnoj budućnosti svijeta

BIJELjINA - Engleski pisac Erik Artur Bler (1903-1950), poznat kao Džordž Orvel, čija su antiutopijska djela vizija moguće totalitarne budućnosti svijeta i alegorična satira moderne diktature, rođen je na današnji dan 1903. godine.

Najpoznatija Orvelova djela su romani “1984”, “Životinjska farma”, “Burmanski dani”, eseji “U kitu”, “Kritički eseji”, “Lov na slona”, “Engleska, vaša Engleska”, kao i ratni dnevnik iz Španskog građanskog rata “Kataloniji u čast”.

Krajem 1936. godine Orvel je otišao u Španiju da izvještava o građanskom ratu koji je izbio između fašista i republikanaca.

Pridružio se komunističkoj miliciji /POUM/. Borio se na frontovima Aragon i Teruel i dobio čin potporučnika. Na frontu je teško ranjen u grkljan, što će trajno uticati na njegov glas.

Ubrzo je došao u sukob sa saborcima i morao je da pobjegne iz Španije jer su komunisti željeli da ga ubiju.

Tokom Drugog svjetskog rata Orvel je radio kao novinar. Britansko Ministarstvo rata kasnije mu je poslužilo kao model za Ministarstvo istine u romanu “1984”.

Roman “Životinjska farma” donio je Orvelu svjetsku slavu. U njemu grupa životinja iz seoskog dvorišta protjera ljudske gospodare i uspostavi sopstvenu vlast. Na kraju, inteligentne životinje, željne moći, ruše revoluciju i stvaraju oblik diktature čiji su lanci gori i bezdušniji nego ljudski.

Kako ističu književi kritičari, moralna poruka ove knjige nije bila isključivo usmjerena protiv komunista, već protiv svih država koje guše prava i slobode svojih građana.

Roman “1984” jeste priča o vlasti koja se održava sistemskim izvrtanjem istine i neprestanim prepravljanjem istorije radi vlastitih ciljeva.

Džordž Orvel umro je 21. januara 1950. godine. Sahranjen je u Crkvi Svih Svetih u Saton Kortniju, u Oksfordširu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana