Dogodilo se na današnji dan - 25. avgust

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Danas je četvrtak, 25. avgust, 237. dan 2022. Do kraja godine ima 128 dana.

325 - U Nikeji je završen Prvi vaseljenski crkveni sabor. Sazvao ga je i rukovodio tokom zasjedanja rimski car Konstantin Veliki. Na tom saboru osuđena je Arijeva jeres i uspostavljena doktrina o "Svetom trojstvu" odnosno "Simbol vjere" upotpunjen docnije na narednom saboru u Carigradu. Tada je sprovedena i djelimična reforma Julijanskog kalendara.

1270 - Umro je francuski kralj Luj IX, koji je tokom vladavine od 1226. uspio da znatno ojača oslabljenu kraljevsku vlast. Predvodio je Šesti i Sedmi krstaški rat.

1530 - Rođen je ruski car Ivan IV Vasiljevič, nazvan Ivan Grozni (strašni). Prvi ruski vladar koji je uzeo titulu cara. Do tada su ruski vladari nosili titulu velikih kneževa pošto je u skladu s vizantijskom državno-pravnom koncepcijom titula cara pripadala samo vladaru Carigrada. Nakon što su Turci zaposjeli "drugi Rim" pojavljuje se teorija o Moskvi kao "trećem Rimu". S ciljem stvaranja jake centralizovane države ojačao je carsko samodržavlje i suzbijao samovolju boljara. Vladao je veoma odlučno, brutalno, pa i hirovito, zbog čega je dobio poznati nadimak. Podigao je 1553. prvu štampariju u Rusiji, a 1584. izgradio je, radi jačanja

trgovine sa zapadom Evrope, grad Arhangelsk na ušću Sjeverne Dvine u Bijelo more. Potukao je Mongole (Tatare) i osvojio Kazan 1552. i Astrahan 1556, tako da je Rusija ovladala cijelim vodenim tokom Volge, a potom je pripojio Sibir. Sproveo je izvesne pravne reforme i prvi uveo regularnu vojsku. Jedan je od najvećih vladara u istoriji Rusije.

1718 - Francuski iseljenici u Americi osnovali su u Luizijani grad Nju Orleans, nazvan tako u čast francuskog vojvode od Orleana.

1744 - Rođen je njemački pisac, istoričar, filozof i protestanski teolog Johan Gotfrid fon Herder, koji je djelom "Ideje o filozofiji istorije čovječanstva" znatno uticao na mladog Johana Volfganga Getea, književni pokret "Šturm und drang" i čitav njemački romantizam. Kao filozof pokušao je da izmiri materijalizam Baruha Spinoze sa idealizmom Vilhelma Lajbnica i bio je protivnik formalizma Imanuela Kanta. Jedno od njegovih glavnih dela je zbirka narodnih pjesama "Glasovi naroda u pjesmama" u kojoj su i četiri srpske pjesme, uključujući "Hasanaginicu" u Geteovom prevodu. Bitno je doprinio popularisanju Srba, i Slovena uopšte, u intelektualnim krugovima na Zapadu.

1776 - Umro je škotski filozof, ekonomista i istoričar Dejvid Hjum, koji je kritikom vjerodostojnosti metafizike, odnosno preispitivanjem principa kauzaliteta, uzdigao empirističko filozofsko mišljenje u Engleskoj. Dao je značajan podsticaj kritičkoj filozofiji Imanuela Kanta i uticao na pozitivizam i logičko-empirističku filozofiju. Prethodnik je klasičnih engleskih ekonomista i tvorac kvantitativne teorije novca.

1819 - Rođen je američki detektiv škotskog porijekla Alen Pinkerton, koji je 1850. osnovao Nacionalnu detektivsku organizaciju "Pinkerton".

1822 - Umro je engleski astronom njemačkog porijekla Vilijam Heršel, koji je 1781. otkrio planetu Uran, što mu je donijelo članstvo, a potom i položaj predsjednika u Londonskom kraljevskom društvu. Otkrio je i dva od pet Uranovih satelita i dva Saturnova satelita. Osmatranjem maglina, dvojnih i mnogostrukih zvezda i proučavanjem Sunčevog sistema i galaksije Mliječni Put zaslužio je naziv tvorca zvezdane (stelarne) astronomije.

1825 - Urugvaj je objavio nezavisnost od Španije. Pod vlašću Španije teritorija potonjeg Urugvaja nalazila se od prvih decenija 16. vijeka. Madrid je suverenost te zemlje konačno priznao avgusta 1828.

1841 - Rođen je švajcarski hirurg Emil Teodor Koher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlijezde i znatno doprinio razvoju savremene hirurgije.

1842 - U Kragujevcu su ustavobranitelji s Tomom Vučićem Perišićem na čelu, podigli bunu seljaka. Neposredni povod bilo je nezadovoljstvo povećanjem poreza. Tada je oboren s prestola knjaz Mihailo Obrenović, poslije čega je Vučić u Beogradu, kao "predvoditelj naroda", za knjaza proglasio Aleksandra Karađorđevića, koji će vladati Srbijom do 1858.

1867 - Umro je engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej, koji je 1831. otkrio zakon elektromagnetske indukcije, što je naučni osnov elektrotehnike, a 1833. dva osnovna zakona elektrolize - osnov elektrohemije i učenja o elektricitetu. Otkrio je i vezu magnetnog polja i svetlosti, utemeljio učenje o fizičkom polju, unaprijedio hemiju i optiku. Njegovim imenom nazvana je mjerna jedinica za električnu kapacitivnost - farad (F) - i više efekata i uređaja: "Faradejev tamni prostor", "Faradejev efekat", "Faradejev cilindar", "Faradejev broj". Pošto Faradej nije bio stručni matematičar njegove ideje i pronalaske matematički je formulisao i razradio engleski teorijski fizičar Džejms Klerk Maksvel.

1875 - Kapetan Metju Veb postao je prvi čovjek koji je preplivao kanal Lamanš.

1900 - Umro je njemački filozof Fridrih Niče. U ranoj fazi pod uticajem je Šopenhauerovog učenja (djelo "Rođenje tragedije iz duha muzike") docnije stvara sopstveni sistem. Jedan je od najžešćih kritičara zapadne kulture i hrišćanstva. Površna tumačenja svrstala su ga među preteče nacizma, što ozbiljni teoretičari odbacuju. Djela: "Tako je govorio Zaratustra", "Volja za moć" (posthumno sabrane njegove misli, naslov nije njegov), "S onestrane dobra i zla", "Sumrak idola", "Ljudsko, suviše ljudsko", "Genealogija morala", "Radosna nauka", "Nesavremena razmatranja".

1906 - Umro je srpski pisac Stevan Sremac, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti. Gimnaziju i istorijsko-filološke studije završio je u Beogradu, gdje ga je, iz rodne Sente, doveo ujak Jovan Ðorđević, takođe poznati pisac. Bio je dobrovoljac u oslobodilačkim ratovima Srbije 1876-78. Veći dio života proveo je kao srednjoškolski profesor po provincijskim mjestima Srbije. Pisao je duhovite pripovjetke najčešće iz života provincije u kojima je opisivao naravi i specifične ljudske tipove, nerijetko utemeljene na realnim događajima. Pod naslovom "Iz knjiga starostavnih" objavio je poetizovane pripovjetke iz prošlosti Srba.

1912 - Rođen je njemački državnik Erih Honeker, od 1976. do 1989. predsjednik Njemačke Demokratske Republike (Istočna Njemačka), kada je oboren s vlasti na talasu masovnih antirežimskih protesta. Kao člana Komunističke partije Njemačke, nacisti su ga uhapsili 1935. i u koncentracionim logorima bio je do 1945. U Politbiro vladajuće istočnonjemačke Jedinstvene socijalističke partije Njemačke (komunisti) izabran je 1958, prvi sekretar postao je 1971, a generalni sekretar 1976. Umro je 1994. u izbjeglištvu u Čileu.

1917 - Rođen je američki glumac režiser i producent Mel Ferer. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima "Rat i mir", "Lili" I "Sunce se ponovo rađa". Režirao je i producirao filmove u kojima je glumila njegova supruga Odri Hepbern, kao što je triler "Sama u tami" iz 1967.

1921 - SAD su potpisale s poraženom Njemačkom mirovni ugovor, čime je formalno okončano ratno stanje između dvije države u Prvom svjetskom ratu.

1930 - Rođen je škotski filmski glumac Šon Koneri, koji se proslavio šezdesetih 20. vijeka, glumeći u vrijeme hladnog rata britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda, lik iz priča engleskog autora Jana Fleminga. Pisac koji je i sam bio obavještajni agent je lik Džejmsa Bonda ustrojio po uzoru na srpskog obavještajca Duška Popova, rođenog u Titelu u Bačkoj, koji je bio agent Britanije i jugoslovenske kraljevske vlade (a lažno Njemačke). Koneri je agenta 007 igrao u ukupno sedam filmova. Oskara je dobio za ulogu policajca u filmu "Nesalomivi" 1987. Magazin Pipl 1989. proglasio ga je za "najseksepilnijeg živog muškarca". Godine 2000. britanska kraljica Elizabeta II dodijelila mu je zvanje viteza. Povukao se iz svijeta filma 2003. nakon "Lige izvanrednih džentlmena". Politički, bio je veliki zagovornik osamostaljenja Škotske.

1940 - Britansko ratno vazduhoplovstvo bacilo je u Drugom svjetskom ratu prve bombe na Berlin.

1944 - Savezničke snage oslobodile su Pariz u Drugom svjetskom ratu. Na samom ulasku u grad saveznici su zastali kako bi omogućili da u Pariz prvo uđe general De Gol sa svojim Slobodnim Francuzima.

1961 - Predsjednik Brazila Žanio Kvardos neočekivano je, poslije samo sedam mjeseci na tom položaju, podnio ostavku, navodeći kao razlog neidentifikovane "strašne snage".

1964 - Kenet Kaunda je postao prvi predsjednik Zambije. Do tada Zambija je bila britanska kolonija Sjeverna Rodezija (Rodezija i Njasa).

1972 - Kina je prvi put upotrebila veto u Savjetu bezbjednosti UN i usprotivila se prijemu Bangladeša u svjetsku organizaciju.

1988 - Iran i Irak su u Ženevi počeli pregovore bez posrednika o okončanju osmogodišnjeg rata dvije susjedne zemlje. Rat je okončan bez jasnog pobjednika.

1989 - Poslije 12 godina i šest milijardi pređenih kilometara, američki vasionski brod bez ljudske posade "Vojadžer 2" dospio je do planete Neptun i njenog satelita Triton i poslao na Zemlju snimke tih nebeskih tijela.

1990 - Savjet bezbednosti UN odobrio je vojnu akciju protiv Iraka zbog napada te zemlje na susjedni Kuvajt.

1991 - Bjelorusija je objavila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

1999 - Austrijska policija je u Beču, na osnovu naloga Haškog tribunala, uhapsila načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića, koji je u glavni grad Austrije došao na poziv OEBS, organizatora međunarodnog seminara o vojnoj doktrini. Šef delegacije RS ministar odbrane general-pukovnik Manojlo Milovanović odmah potom je sa članovima delegacije u znak protesta napustio seminar.

2003 - U Bombaju, finansijskoj prestonici Indije, u terorističkim napadima automobilima-bombama ubijene su najmanje 52 osobe.

2005 - U požaru u jednoj zgradi u centru Pariza, u kojoj žive afrički doseljenici, život je izgubilo najmanje 17 ljudi, među kojima su 14 bila djeca

2007 - Grčka vlada proglasila je vanredno stanje u čitavoj zemlji, pošto je broj žrtava u požarima dostigao 50. U nezapamćenim požarima širom Grčke uništeno je 184.000 hektara šuma, pošto je prethodnih dana u toj zemlji izbilo čak 170 požara.

2007 - Najmanje 34 osobe poginule su, a više od 50 je povrijeđeno, u Hajderabadu u Indiji, u tri eksplozije koje su se dogodile u razmaku od nekoliko minuta. Hajderabad, glavni grad južne indijske države Andra Pradeš, ima dugu istoriju međuetničkog nasilja.

2012 - Umro je Nil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec. Na čelu posade kosmičkog broda "Apolo 11", čiji je glavni zadatak bio prvo iskrcavanje na Mjesec, on je 20. jula 1969. bio prvi čovjek koji je stupio na površinu jedinog prirodnog satelita Zemlje. Armstrong i Edvin Oldrin proveli su na Mjesecu dva i po sata. Ubrzo potom napustio je NASA i postao professor na Univerzitetu u Sinsinatiju.

2013 - Preminuo je Andrej Mitrović, istoričar, professor Beogradskog univerziteta, dopisni član SANU. Na beogradskom Filozofskom fakultetu 1980. stekao je zvanje redovnog profesora na katedri za Opštu savremenu istoriju.

2021 - Preminuo je Milan Lane Gutović, glumac. Rođen u Umci, kod Beograda, Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je 1967. Filmsku karijeru započeo je 1968. u filmu "Bekstva". Prvu veću ulogu na televiziji ostvaruje 1971. u seriji "Diplomci". Zapažen je ulogom u "Povratku otpisanih". Prvu glavnu ulogu igra u filmu "Drugarčine" (1979) reditelja Miće Miloševića, koji ga je angažovao i za komediju "Laf u srcu" (1981) gde se pojavio kao Srećko Šojić. Posebnu popularnost donijela mu je uloga Šojića u seriji "Bela lađa" (2006-2011). Kao pozorišni glumac upamćen je predstavama "Protekcija", "Kad su cvetale tikve", "Buba u uhu", "Ruženje naroda u dva dela", "Kolubarska bitka". Posljednje dvije decenije, takođe izuzetno uspješno igrao je svoj "Kabare", s kojim je gostovao širom svijeta. Godine 2006. postao je Prvak Narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana