Dan pobjede šačice Srba i Karađorđa nad Turcima za koju mu je čak i Napoleon odao priznanje

G.S.
Dan pobjede šačice Srba i Karađorđa nad Turcima za koju mu je čak i Napoleon odao priznanje

Nakon uspjeha Srba i širenja ustanka van granica Smederevskog pašaluka, Turci odlučuju da kazne nepokorne Srbe. U Bosni podižu vojsku od 40.000 vojnika na čelu sa Sulejman-pašom, i prelaze Drinu uputivši se ka Šapcu. Bitka koja će odlučiti sudbinu Prvog srpskog ustanka odigraće se 13. maja 1806. godine na Mišarskom polju, gdje će Karađorđe predvoditi oko 9.000 vojnika u najveću pobjedu nakon bitke na Kosovu.

Ustanički vođa Karađorđe dočekao je Turke, koji su do tada čekali u Šapcu da se skupi vojska, na uzvišenju kod sela Mišar nedaleko od tog grada. To uzvišenje je dalo stratešku prednost Srbima, jer se odatle mogla uočiti svaka turska akcija.

Svoju poziciju Karađorđe je dodatno učvrstio podigavši šanac unutar kog je Karađorđe rasporedio svoje najbolje strijelce u dva reda. Iza njih postavio je borce u dva reda koji će zamijenjivati prve dok pune puške.

Prešavši rječicu Dumaču, turska konjica je lagano je pošla prema Mišarskom brdu. Za njom je išla pješadija, a tobdžije su otvorile vatru na šanac. Kad je turska konjica natrčala ispred šanca, konji su počeli da se preturaju i da padaju zapleteni u prepreke od divlje loze.

Tada su srpski strijelci iz šanca otvorili vatru. Dok se oslabljena turska konjica pripremala za drugi juriš, pristigla je i pješadija. Turske stariješine su podelile svoje čete i naredile juriš na šanac, ali su mnogi vojnici popadali na zemlju i nabili se na oštro kolje. Kada su se približili šancu, konjica je ubrzala, a pješadija potrčala. Međutim, ustanici su odbili i ovaj napad.

Karađorđe je potom dao znak srpskoj konjici da krene u napad. Nakon što su uklonili tursku artiljeriju, ustanici sa protom Matejom na čelu su jurišali prema Turcima, ali su im se isprečili konjanici iz vezirove pratnje. Ustanička konjica pod komandom Luke Lazarevića je rastjerala tursku pešadiju oko šanca i krenula je da je goni.

Karađorđe je potom naredio da se otvore vrata šanca i da srpska pješadija krene u napad.

Bitka je završena u predvečerje oko 6 sati velikom srpskom pobjedom. Napadu neuporedivo brojnijih Turaka Srbi su uspješno su odolijevali, da bi uslijedio napad srpske konjice, pod vođstvom Pop-Luke Lazarevića i Prote Mateje Nenadovića, s desnog boka. Ostaci poraženih Turaka su se poslije velikih gubitaka povukli nazad u Bosnu.

Na turskoj strani među artiljercima bilo je i Napoleonovih vojnika, a sam Napoleon je odao priznanje Karađorđu za hrabrost i strateški talenat, prenio je B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana