Crnogorci objavili rat Austrougarskoj i stali uz Srbiju

Srna
Foto: GS

BIJELjINA - Crna Gora je 5. avgusta 1914. godine objavila rat Austrougarskoj, priključivši se tako napadnutoj Srbiji.

Vijest o Sarajevskom atentatu na Vidovdan 28. juna 1914. godine stigla je na Cetinje istog dana oko 17.00 časova.

Kralj Nikola je bio u vozu, na putu između Salzburga i Trsta. Crnogorski kralj se vratio u zemlju dva dana nakon atentata.

Čim je Austrougarska monarhija objavila rat Srbiji, kralj Nikola je istog dana naredio mobilizaciju crnogorske vojske. Uslijedilo je nekoliko formalnih poteza: Narodna skupština Kraljevine Crne Gore zatražila je od vlade da objavi rat Austrougarskoj, a kralj i vlada su, uvažavajući molbu Skupštine, donijeli odluku o objavi rata.

Na početku tog velikog sukoba 1914. godine, Kraljevina Crna Gora bila je jedna od osam učesnica. Na jednoj strani savezničke države: Rusija, Francuska, Velika Britanija, Srbija, Belgija i Crna Gora, a na drugoj: Austrougarska i Njemačka. Jedna od najsjajnijih i najtežih bitaka u istoriji Crne Gore - Mojkovačka bitka, vođena je u ovom ratu

. Poruka glavnokomandujućeg Vojske Kraljevine Srbije komandantu crnogorske Sandžačke vojske, glasila je: "Ako zadržite Švabe na Mojkovcu 24 sata, odužili ste se srpstvu. Ako ne, sve je propalo".

Crnogorska komanda odmah je izdala naređenje "da se položaji na Tari imaju braniti najodsudnije i do posljednjeg čovjeka". Od Mojkovca do Mateševa šest časova je pješačenja. Crnogorci su zadržali Nijemce čak 20 dana.

U snijegu do pojasa, dobrim dijelom borbom prsa u prsa, opijeni zanosom Badnjeg dana i Božića, Crnogorci su ostvarili veliku pobjedu. Iako su na jednog crnogorskog vojnika bila "tri i po" austrougarska, napadači su zaustavljeni. Mojkovačka bitka bila je kruna slavne crnogorske istorije.

Narodni pjesnik Radovan Bećirović napisao je: "Nemojte se plašiti junaci, ako budu krvavi badnjaci, iz vaše će krvi kroz vremena, sinut zora Južnijeg Slovena, a vjekovi slavne vaše žrtve, nikad neće brojiti u mrtve...Da na švapsku silu kidišemo i da prošlost našu krunišemo!"

Prema dostupnim podacima, u Prvom svjetskom ratu Crna Gora, koja se borila rame uz rame sa Srbijom, izgubila je više od 20.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana