Balkan, istorija i tehnologija: Slavoljub Penkala - Zagrepčanin čiji izumi žive više od vijeka

B92
Foto: Instagram

Mehanička olovka, termofor, igla za gramofon i smjesa od koje se prave ploče - samo su neki od više od 80 izuma Eduarda Slavoljuba Penkale. Bio je i konstruktor prvog aviona u bivšoj Jugoslaviji.

Dok trljamo zube četkicom, pišemo nalivperom po listu papira, peremo veš praškom ili termoforom grijemo mjesta na tijelu, služimo se izumima inovatora sa Balkana, a da toga mnogi nisu ni svjesni. 

Ove predmete, koji nam olakšavaju život, osmislio je Eduard Slavoljub Penkala, izumitelj koji je Hrvatskoj podario prvi avion, a svijetu više od 80 patenata, od kojih se neki koriste i 100 godina poslije njegove smrti. 

"Penkalini ključni izumi bili su mehanička olovka iz 1906. i naliv pero iz 1907. godine, koji se i danas se proizvode po istim principima i koji su se prije više od 100 godina iz Zagreba izvozili širom svijeta", navodi istoričarka Ivana Žebec za BBC na srpskom. 

"Ali i mnogi drugi, poput deterdženta, praška za rublje, insekticida Krepaks ili ebonita za gramofonske ploče imaju veoma široku primjenu i podstakli su napredak hemijske industrije u Zagrebu početkom 20. vijeka", dodaje stručnjakinja iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu.

Ovaj pronalazač, koji je rođen u Slovačkoj 20. aprila 1871. godine, bio je i jedan od utemeljivača hrvatskog vazduhoplovstva - konstruisao je prvi avion u državama bivše Jugoslavije, koji je poletio juna 1910. godine u Zagrebu. 

Kao austrougarski činovnik usprotivio se politici "mađarizacije" Hrvatske, koja je bila dio monarhije, zbog čega je uzeo ime Slavoljub, a u Zagrebu je živio do smrti 1922, navodi Žebec. 

Patenti nisu bili jedine inovacije koje je Penkala donio u Hrvatsku - modernizovao je industrijsku proizvodnju u Zagrebu, a njegova fabrika olovaka u tom gradu imala je sportski klub, bazen, vrtić i restoran još na početku 20. vijeka. 

"To je čovek koji je očigledno bio ispred njegovog vremena", zaključuje Žebec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana