Austrougarska vojska na današnji dan u Prvom svjetskom ratu okupirala Beograd

Srna
Foto: Library of Congress

BIJELjINA- Austrougarska vojska je na današnji dan 1914. godine u Prvom svjetskom ratu okupirala Beograd, ali je ubrzo bila prinuđena da ga napusti nakon velikog poraza koje su joj srpske trupe nanijele u Kolubarskoj bici.

Prvi napadi Austrougarske na Beograd počeli su 28. jula, kada je i objavljen rat.

Ti napadi trebali su da demonstriraju silu i zadrže što veće snage u Beogradu kako bi time glavnina austrougarskih snaga koja bi ušla preko Drine naišla na što manji otpor.

Grad je bombardovala austrougarska artiljerija sa lijeve obale Save, sa Bežanijske kose i sa monitora /riječni ratni brod/ na Savi. Usljed bombardovanja, veći dio stanovništva je napustio grad. Srušen je i stari željeznički most.

Za vrijeme Cerske operacije, koja je trajala od 12. do 24. avgusta, austrougarska artiljerija je iz Zemuna uništavala Beograd.

Povlačenje jedinica koje su učestvovale u odbrani Beograda počelo je ujutru 30. novembra. Uništeni su svi prelazi, mostovi i vijadukti na putevima i željezničkim prugama.

Prva okupacija Beograda trajala je kratko, i to između 2. i 15. decembra 1914. godine. Beograd je oslobođen u završnoj fazi Kolubarske bitke, koja je nazvana "Beogradska operacija".

Neprijatelj je poražen već 13. decembra, kada su ga savladale jedinica koje su činile odbranu Beograda, uz pomoć dijelova Druge armije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana