Antonio Vivaldi - "Roker baroka"

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA - Antonio Lučo Vivaldi (1678-1741), venecijanski sveštenik, kompozitor i violinista, koga su u 20. vijeku prozvali "rokerom baroka", umro je na današnji dan 1741. godine.

Vivaldi je široko priznat kao najvažniji predstavnik baroknog instrumentalnog koncerta, koji je usavršio i popularisao više nego bilo koji od njegovih savremenika. 

 Bio je jedan od najznačajnijih kompozitora barokne muzike, uz Johana Sebastijana Baha i Georga Fridriha Hendla i jedan od najboljih violinista svog vremena, kao i veliko ime italijanskog baroka.

Nakon što se po Evropi pročulo za njegovo muzičko majstorstvo, bio je pozivan širom kontinenta da izvodi svoja mnogobrojna muzička djela, pa je zbog toga mnogo putovao. Njegov opus obuhvata 417 koncerata za solističke instrumente i orkestar, a najpoznatije djelo su mu "Četiri godišnja doba".

Iako je zaradio mnogo novca, na kraju je umro kao siromašan čovjek, 1741. godine, u 63. godini života. Nakon smrti je pao u skoro potpuni zaborav, a tek 1926. godine počinju da se otkrivaju njegova muzička djela, dokumenti, pisma i fakti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana