Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske: “Željeznice RS” postaju holding do kraja maja

Veljko Zeljković
Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske: “Željeznice RS” postaju holding do kraja maja

Proces restrukturiranja Javnog preduzeća “Željeznice Republike Srpske”, a koji podrazumijeva stvaranje holdinga sa zavisnim preduzećima za infrastrukturu, prevoz putnika i prevoz robe, trebalo bi da bude završen najkasnije do kraja maja ove godine.

 

Istakao je ovo za “Glas Srpske” ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić navodeći kako, nakon što je Vlada Srpske na jednoj od posljednjih sjednica razmotrila ovu informacija i saglasila se s njom, uprava “Željeznica Republike Srpske” treba da organizuje i sprovede proces restrukturiranja, a sa kojim bi uporedo trebalo da ide i proces pretvaranja sadašnjeg duga ovog javnog preduzeća u kapital na berzi.

GLAS: Koje su prednosti ovog modela organizacije u odnosu na postojeći?

ĆORIĆ: Kao prvo, naglasio bih da je naša obaveza da “Željeznice Republike Srpske” uredimo i organizujemo po modelu koji je primjenjiv u Evropskoj uniji, a kako bismo sutra mogli da izađemo na otvoreno tržište. Sam holding i novi način funkcionisanja donijeće niz prednosti, veće benefite i bolju kontrolu rada novih zavisnih preduzeća nego što je to do sada bilo. U preduzećima, koja će poslovati u okviru holdinga, Vlada Republike Srpske će i dalje imati potpuno kontrolu i naš imperativ je da ŽRS postanu respektabilan privredni subjekat, kako na domaćem tržištu, tako i u regionu.

GLAS: Šta podrazumijeva izlazak na otvoreno tržište?

ĆORIĆ: Prema regulativama Evropske unije, BiH mora da otvori i ovaj segment svog tržišta, nešto slično kao što je već urađeno u slučaju tržišta električne energije. Do toga će doći onog trenutka kada procijenimo da smo dovoljno sposobni i konkurentni za taj korak. Kada uđemo u tu fazu, korišćenje postojeće infrastrukture “Željeznica RS” biće omogućeno i drugim zainteresovanim operaterima. Kada će do toga doći? Pa, teško je reći s obzirom na to da u FBiH do sada nisu ništa uradili o ovom pitanju. Nisu napravili ni prvi korak. 

GLAS: Da li je planirana privatizacija nekih od zavisnih preduzeća u narednom periodu?

ĆORIĆ: Ne, tako nešto nije planirano, a ni razmatrano. Vlada Republike Srpske će i nakon završenog procesa restrukturiranja ostati stoodstotni vlasnik u sve tri zavisna preduzeća, odnosno cijelog kapitala “Željeznica Republike Srpske”. I infrastrukture i kapitala.

Radnici

GLAS: Da li će biti novih otpuštanja radnika?

ĆORIĆ: U razgovorima sa Svjetskom bankom, a koja podržava ovaj projekat, dogovorene su i definisane tri obavezujuće komponente, od kojih jedna podrazumijeva i restrukturiranje radne snage u ovom javnom preduzeću. Mi smo imali imperativ da od 2018. pa do 2021. broj radnika u ŽRS smanjimo za oko 1.000. Krenuli smo od broja 3.100 i došli do 2.098. Ostalo je još da “srežemo” za 80 kako bi se došlo do optimalnog broja radnika. To će biti riješeno odlaskom ljudi u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana