Marko Somborac, poznati karikaturista i strip majstor, za “Glas Srpske”: Realnost nepresušna inspiracija

Vedrana Kulaga
Marko Somborac, poznati karikaturista i strip majstor, za “Glas Srpske”: Realnost nepresušna inspiracija

Rijetki su oni, i s jedne i s druge strane Drine, koji nikada nisu obratili pažnju na “Somborčev dnevni strip” koji je sastavni dio dnevne štampe u Srbiji deceniju i po. Njegov autor je karikaturista i strip majstor Marko Somborac, čovjek čiji je prvi rad objavljen još u doba kada je bio samo jedno među mnoštvom djece u vrtiću.

Somborac je srpski autor stripova, grafički dizajner i ilustrator. Jedan je od najpopularnijih autora stripa i političkih komentatora u Srbiji zahvaljujući dnevnom političkom stripu “Blic strip” u listu “Blic” koji je počeo da izlazi  5. decembra 2005.

Somborac, rođen 1975. godine u Smederevu, završio je Srednju dizajnersku školu i Višu likovnu u Beogradu. Sredinom devedesetih godina prošlog vijeka bio je član beogradske multimedijalne grupe “Momci”, a u periodu od 1993. do 2005. godine radio je kao likovni umjetnik i scenarista na stripovima, ilustracijama, video-igrama, animiranim filmovima, televiziji kao i za reklamne kampanje uglednih klijenata.

Bio je scenarista stripa “Kauboj Džo” sa crtačem Nikolom Vitkovićem koji je 1993. i 1994. godine objavljivan u magazinu “Tron”, a trenutno je najpopularniji domaći strip u Srbiji i predstavlja, kako to mnogi ističu, neku vrstu društvenog fenomena.

Karikature Marka Somborca uz kratak, ali adekvatan tekst, govore više od hiljadu riječi, a za sebe kaže da je i karikaturista i strip crtač i satiričar. Privatno je “otac, veliki fudbalski stručnjak u fantazi fudbalu, a  sve ostalo vreme strip robot”. Za “Glas Srpske” prisjetio se kada je i kako sve počelo.

- Počeo sam još u obdaništu. Crtao sam kao i sva ostala deca, ali čini mi se i više. Tad je strip bio u ekspanziji. Bili su ga puni kiosci, a svakako je pomoglo i to što su moji roditelji bili kolekcionari “Zabavnika”, a tek kad sam našao ćaletove “Ošišane ježeve” i “Kerempuhe”, časopise za satiru i humor, a pogotovo kad sam naišao na njegove originale, jer je i on bio karikaturista, e tada je, čini mi se, sve bilo rešeno. Prvog mog stripa se ne sećam, ali se sećam prvog objavljenog rada, u vrtiću, u “Zeku” - prisjetio se Somborac.

Ističe da ima dosta karikatura i stripova u većini dnevnih novina, ali i da se, možda zbog padanja tiraža i interneta, ne zna toliko za njih.

- Jedno vreme su baš bili svugde, ali zbog krize su ponegde ugašeni. Sada, kada je zlatno doba, nema razloga da urednici ne pozovu još kolega i to bi se čitaocima dopalo. Za mene su strip ili karikatura u novinama prilika da se kaže nešto jezgrovito na duhovit način - istakao je.

Iako njegov strip osvane svaki dan na kioscima, ne dolazi u situaciju da, na promjer, danas ne zna šta bi pripremio za sutra. Aktuelna politička, društvena i ekonomska situacija je za njega i više od nepresušne inspiracije.

- Ne da je inspiracija nego je i konkurencija, to je novi problem, šta mi možemo da uradimo sa naslovima “Tetka iz Kanade mi je platila stan” , “Perači prozora ginu na 10 sekundi”, “Nisam nikad rekao da sam za veliku Srbiju, a i da jesam, to je bilo samo jednom” ili “Neću reći ništa loše o lopovima i izdajnicima” - istakao je.

Najveća inspiracija mu je trenutno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne krije da pri svakoj dodjeli neke nagrade zahvali i vlasti i opoziciji na njihovom nesebičnom doprinosu njegovom radu. Na pitanje da li postoji osoba iz javnog života Srbije, a da nije našla mjesto u stripu, odgovara da je to malo vjerovatno.

- Možda samo neko igrom slučaja, ali teško da je bilo išta aktuelno, a da nije bilo u stripu - rekao je Somborac i dodao da je tema nekad i Milorad Dodik, ali dosta rijetko.

Razlog za to, kaže, leži u samoj Srbiji.

- Ovi naši ovde zauzeše sva mesta. Mislim da bi to u Republici Srpskoj trebalo da radi neko ko je tu i ko bolje poznaje situaciju na terenu - rekao je ovaj strip majstor.

Zbog svog viđenja aktuelnih političkih, društvenih i ekonomskih situacija i stanja trpi pritiske.

- Svašta je bilo, ali urednici su me dosta dobro čuvali od tih poziva, a, nažalost, sve što bih vam rekao moćnici ne bi potvrdili kao što su sve negirali kada ih pitam da li je tačno da su zvali moje. A zvali su svi, političari, tajkuni... Evo, ovo će i potvrditi, iz kabineta bivšeg premijera Cvetkovića su tražili da provedem ceo dan u Vladi da vidim da ne kuva kafu stvarno. E to je poziv koji bih voleo da su mi prosledili - rekao je Somborac koji je zaključio da danas, generalno, kritika nije nimalo prihvatljiva u društvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana