Književnica Ljiljana Habjanović Đurović za “Glas Srpske” o novom romanu: Ljubav je odanost, vjernost i poštovanje

Ilijana Božić
Književnica Ljiljana Habjanović Đurović za “Glas Srpske” o novom romanu: Ljubav je odanost, vjernost i poštovanje

To je istinita i potresna priča o tri izuzetne žene i jednom muškarcu koji se umešao u njihove živote i promenio ih zauvek. Priča o ljubavi, strasti, gordosti, grehu, osveti, praštanju, koja opominje zašto je najgora srpska kletva “Dabogda se osilio”.

Rekla je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnica Ljiljana Habjanović Đurović o novoj knjizi “To je ljubav, slepa sila”, koja je nedavno objavljena u izdanju izdavačke kuće “Globosino”.

- Knjiga kazuje o prihvatanju volje Božje. O slepom odbijanju Njegove nedokučive milosti. To je priča koja svedoči šta je čovek spreman da uradi zbog ljubavi ili zbog onoga za šta veruje da je ljubav. Priča o nemirenju sa sudbinom. I o ceni koju žena mora da plati da ne bi izneverila svoje srce - dodala je Habjanović Đurović.

GLAS: Šta stoji iza naslova Vaše nove knjige, šta nam on otkriva?

HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ: Naslov je nastao tokom pisanja knjige. Naime, jedna od junakinja, ona koju su zbog izvanredne i čudesne lepote zvali Vila, često luta šumom i peva. Želela sam da u knjigu uključim neku staru pesmu, ali nijedna mi nije bila dovoljno ilustrativna, elegična i snažna. Zato sam napisala novu pesmu. Refren glasi “to je ljubav, slepa sila”. A pošto junake romana pokreće ljubav, ili osećanje za koje veruju da je ljubav, shvatila sam da bi taj refren bio dobar naslov. Za ove stihove kompoziciju je napisala i pesmu veoma nadahnuto otpevala Ljiljana Popović. U spotu, koji je režirao Hadži Aleksandar Đurović u liku devojke vile javlja se divna Tamara Aleksić. Tako sada osim romana imamo i pesmu sa naslovom  “To je ljubav, slepa sila”.

GLAS: Šta je ljubav?

HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ: Na ovo večno pitanje svaka od junakinja romana ima svoj odgovor. Svoj odgovor ima i svako od nas. Jana, jedna od junakinja romana, kaže: “Ljubav je ovo što smo ja i moj Risto jedno drugom. Ljubav je vernost. Poverenje. Poštovanje. Odanost. Ljubav je kad isto voliš i kad je dobro i kad je loše. Ljubav je kad si spreman da se žrtvuješ. Ljubav je ono što čoveku daje snagu da sačuva veru i da ne izgubi nadu.” I ja mislim da je baš to ljubav.

GLAS: U čemu ste pronašli inspiraciju za stvaranje ove knjige?

HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ: Dok sam se pripremala za pisanje romana “So zemlji”, iz biblioteke ostroškog manastira dobrotom oca Sergija i oca Romana dobila sam jednu veoma vrednu i retku knjigu. Bio je to zbornik radova o svetom Vasiliju i Ostrogu, objavljen pre 50 godina. U njemu sam pronašla dragocene podatke vezane za život svetog Vasilija, ali i jednu zanimljivu, uzbudljivu, tragičnu i gotovo neverovatnu priču o jednom događaju koji se zbio pod Ostrogom o Trojičindanu 1854. godine. Ta priča veoma me je potresla i kao ženu i kao vernicu i odmah sam znala da će ona biti okosnica mog budućeg romana.

GLAS: U srž romana ste stavili kneza Danila, mladu Srpkinju iz Trsta, Crnogorku i neobičnu djevojku “Brđansku vilu”. Da li ste u ovom romanu spajali istorijsku građu sa mitološkom i šta nam možete otkriti o ovim junacima?

HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ: Pripremajući se za pisanje romana, vrlo pažljivo sam čitala istorijska dokumenta, knjige iz publicistike, diplomatsku prepisku. Proučila sam narodne pesme i tužbalice. Razgovarala sa dobrim poznavaocima prilika, običaja i mentaliteta ljudi toga vremena. Obišla mesta na kojima se dešava radnja romana. Osim ovih glavnih junaka, pojavljuje se čitava galerija veoma zanimljivih likova, među kojima su sveti Petar Cetinjski, vladika Rade i njegova majka Ivana, budući knez Nikola kao dečak i mladić, znameniti Srbi iz Trsta, hercegovački prorok i vidar Mato Glušac i naravno onaj koji je oprao okaljani obraz krvlju kneza Danila. Najvažnija ličnost romana je sveti Vasilije, slava mu i milost, koji je neprestano bio prisutan u životima svojih ljudi, u njihovim molitvama i pokajanjima, i čijem su svetom kivotu i moštima hrlili, i da traže pomoć i utehu, i da se zahvale i pohvale.

GLAS: Da li su događaji u knjizi istiniti?

HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ: U ovom romanu nema izmišljenih događaja. Nema izmišljenih ličnosti. Nastao je na osnovu istinite priče koja je toliko zanimljiva, dramatična i uzbudljiva da bi bilo šteta bilo šta dodati ili oduzeti.

GLAS: Koja je glavna poruka koju roman prenosi čitaocima?

HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ: Roman je veoma složen, i daje mnogo poruka. Među njima, svaki čitalac će pronaći svoju. Volela bih da se čitaoci podsete dve velike istine. Prva je da se najgora srpska kletva “dabogda se osilio” ne odnosi samo na vladare, već na svakoga od nas. A druga je da su vera, ljubav i nada temelji hrišćanstva, ali i čovekovog postojanja, te da nastoje da ljubavlju čuvaju veru i nadu.

Planovi

GLAS: Kakvi su Vaši planovi za naredni period, da li pripremate nešto novo?

HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ: Ova pandemija pokazala nam je na najbrutalniji način ono što u stvari znamo, ali nam je lakše da zaboravimo: da ništa ne možemo da planiramo. Jer ništa ne zavisi od nas. Možemo samo da želimo, da se nadamo i da verujemo da će biti po našoj želji i nadi. Dakle, ja sam pripremila knjigu svojih duhovnih pesama koju bih htela da objavim na srpskom i ruskom jeziku, završila sam novu priču za decu koju ću ovih dana predati ilustratorki. Trebalo bi i da održim nekoliko književnih večeri, između ostalih i u Banjaluci. I pripremam se za rad na novom romanu. Ako Bog da, biće to nova knjiga “Ostroškog trimirja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana