Kad čarobni trenuci prirode zapnu za oko Momira Tomića

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC- Sokočanin Momir Tomić Toma /52/ posljednjih nekoliko godina postao je prepoznatljiv u svom kraju po zanimljivim fotografijama koje objavljuje na društvenim mrežama.

Tomić obašnjava da ima dovoljno slobodnog vremena da se u potpunosti preda svom hobiju - fotografisanju prirodnih ljepota Romanije i zanimljivih detalja koji mu zapnu za oko.

Penzionisan je kao ratni vojni invalid i odlikovan u više navrata ordenjem i pohvalom prvog predsjednika Republike Srpske.

Slobodno vrijeme koristi za vožnju motociklom i druženje sa bajkerima, uživajući u prirodnim ljepotama.

Posebno ga, ističe, nadahnjuje obilazak Romanije i veliki je pobornik promocije prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa ove "prelijepe gore", koje bilježi kamerom mobilnog telefona i predstavlja ih preko društvenih mreža.

"Da budem iskren, ne dešava se to baš svaki put, ali postoje posebno određeni momenti kad osjetim da treba ovjekovječiti trenutak u kome sunčev zrak pod čudnim uglom padne na livadu, planinski vrh, cvijet, na rijeku, kao i sitne detalje u prirodi i da im posebne čari", napominje Tomić za Srnu.

Raduje ga što su te foto-zabilješke privukle veliku pažnju drugih ljudi, koji ga podržavaju lajkom na društvenim mrežama.

"Da budem iskren, obilazeći te lijepe predjele više puta se razočaram i fotografišem lokacije na kojima se nalaze hrpe smeća, što govori o našem lošem odnosu prema prirodi", navodi Momir.

Nemar pojedinaca i opasnost od zagađivanja životne sredine bacanjem smeća, čak i u slivovima rijeka Bioštice i Kaljine, česta su tema njegovih fotografija.

Tomić ističe da objavljivanjem fotografija o deponijama smeća i kratkim komentarima skreće pažnju javnosti na problem zagađivanja životne sredine i vodotokova.

Učestvovao je na foto-konkursima Turističke organizacije opštine Sokolac i Planinarskog društva "Glasinac", te dobio drugu nagradu.

Radije bi, kaže, učestovao na nekom od foto-konkursa gdje bi stručan žiri ocijenio kvalitet i temu fotografije, umjesto lajkova putem društevnih mreža, što, prema njegovom mišljenju, nije odraz prave vrijednosti.

Tomić se, nakon teškog ranjavanja krajem 1992. godine u minulom ratu, uspio izboriti za život i stao na noge, te smogao snage da nađe hobi kojim "boji svoje dane ljepšim tonovima" i, bar na kratko, potisne ružne uspomene.

Nakon odsluženja vojnog roka u JNA, još od 1986. godine, bio je aktivan član sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva, te jedan od organizatora zabavnog programa "Djeca pjevaju hitove", u kome je učestvovalo na stotine djece.

Svoj sportski talenat ostvario je kao član ranijeg uspješnog Smučarskog kluba "Glasinac" i kao član lokalnog moto-kluba, što mu je ostalo u dragom sjećanju.

Rat mu je pokvario sve mladalačke želje i planove, ali se nakon oporavka od ranjavanja vratio druženju sa ljudima, vodeći Udruženje ratnih vojnih invalida Sokolac od 1994. do 1998. godine.

Tomić je, ipak, najveće zadovoljstvo pronašao u druženju sa prijateljima u porodici bajkera, sa kojima obilazi Sarajevsko-romanijsku regiju, koliko mu zdravlje dozvoljava, bilježeći kamerom ono najljepše u okruženju.

"Divim se svakom detalju u prirodi i u svemu otkrivam nešto novo i lijepo kao da sam to prvi put vidio i kao da sam došao sa područja u kojima caruju pješčane pustinje iako živim u podnožju Romanije. To mi daje snagu i nadahnuće da idem dalje", poručuje Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana