Gitarista “Ju grupe” Petar Jelić za “Glas Srpske”: Lično zadovoljstvo važnije od mišljenja publike

Milanka Mitrić
Gitarista “Ju grupe” Petar Jelić za “Glas Srpske”: Lično zadovoljstvo važnije od mišljenja publike

Duga karijera ti omogući da si u svakom mestu toliko puta bio da ti se u svakom od tih mesta desila bar jedna izuzetno lepa stvar po kojoj ćeš to mesto i te ljude pamtiti.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” gitarista kultnog sastava “Ju grupa” Petar Jelić, osvrćući se na priču o različitim mjestima na kojima su nastupali i doživljajima koji su nakon svakog koncerta jedinstveni i drugačiji. “Ju grupa” je prošle godine obilježila pedeset godina postojanja, a samim tim i pola vijeka posvećenosti muzici i rokenrol životu. Krajem mjeseca, 30. jula, nastupiće u Banjaluci, u kojoj su uvijek rado viđeni gosti i to na “Akvani”, u okviru dvodnevne smotre “Banjalučki dani muzike”.

- Posle toliko poseta Banjaluci šta mislite koliko stvari nas veže za vaš grad? Zaista mnogo - dodaje Jelić, koji već godinama svira u ovom bendu, koji su 1970. godine osnovali braća Dragi i Žika Jelić, a osim njih trojice, u sastavu i bubnjar Saša Žule Radojević. Jelić se stričevima u “Ju grupi” pridružio 1993. godine.

* GLAS: Kako izgleda živjeti rokenrol toliko decenija i biti dio muzike i odrastanja i života nekoliko generacija?

JELIĆ: Sve to što ste nabrojali je deo jedne lične odluke koju je svako od nas iz benda u jednom trenutku svog života doneo, a odnosi se na izbor da živiš svoju strast i kreaciju, ma koliko taj put bio nesiguran i neizvestan. I zaista, nekad se stvari odvijaju onako kako si zamislio i poželeo, a nekad bogami i ne. Poenta je samo istrajati koliko god ponekad teško bilo, jer znate kako narodna poslovica kaže: “Posle kiše uvek dolazi sunce”

* GLAS: Da li biste mogli sve ispočetka?

JELIĆ: Da, bez trunke razmišljanja.

* GLAS: Da li ste ikada povlađivali ukusu publike?

JELIĆ: Nikada i to samo zato što nam je naše lično zadovoljstvo važnije od mišljenja publike. Komponovanje je isključivo stvar koja se tiče nas samih. Koncert je mesto gde želiš publici da daš sve što si u tom trenutku u mogućnosti i mislim da je ta podela jedina prava, sve ostalo prestaje da biva umetnost i postaje samo posao.

* GLAS: Kada se osvrnemo na period u kojem je “Ju grupa” pravila svoje prve korake i na ovo vrijeme sada, kakva je razlika u pristupu muzici i samoj želji muzičara za svirkama i za rokenrol životom?

JELIĆ: Pa osvrnuću se i ja na prethodno pitanje i prethodni odgovor, nekada je to bila mnogo više potreba da se izraziš, a danas je mnogo više biznis i potreba za pozicijom u društvu.

* GLAS: I ova i prošla godina bile su neizvjesne za sve, za život, a samim tim i za umjetnost i kulturu. Kakva je bila za Vas, bez koncerata, bez svakodnevice na koju ste navikli?

JELIĆ: Jedinstvena situacija u kojoj ne vlada razum nego afektivno ponašanje ljudi u okviru režije na planetarnom nivou, neviđenih razmera. U svakom slučaju ima dosta materijala za umetnike, videćemo šta će se sve izroditi.

* GLAS: I kako mislite da će dalje svijet živjeti? Kako će sve ovo utkivati na muziku, na način uživanja u kulturi i kulturnim sadržajima? Kakav je uopšte život muzike bez nastupa uživo? I kakav je osjećaj vratiti se koncertima?

JELIĆ: Živi bili pa videli. Jedan deo je stvarati pesme, a drugi svirati ih. Jedan bez drugog ne ide. Naravno, može, ali će u tom slučaju biti mnogo tužnije.

* GLAS: Mislite li da je sve ovo što nam se dešava moglo da nas nauči da malo promijenimo sebe i odnos prema drugima? Da stvori u nama veću dozu empatije?

JELIĆ: Mislim da bi trebalo da nas nauči da smo se otrgli od prirode toliko da smo totalno pobrkali lončiće. Ako se uskoro ne vratimo prirodi i sebi, uzeće nas drugi i prestaćemo da budemo svoji!

* GLAS: Kakvu poruku imate za naše čitaoce, s obzirom na to da ćete uskoro ponovo nastupati i u Banjaluci, gdje Vas publika uvijek dočeka raširenih ruku?

JELIĆ: Dobro došli 30. jula na “Banjalučke dane muzike”. Donesite osmehe, raširite ruke pa da zapevamo zajedno. Pesma ipak na kraju leči sve!

Hitovi

* GLAS: Poznato je to da publika neke Vaše pjesme voli više od drugih i te pjesme ostaju da žive i danas, bez obzira na vrijeme u kojem su nastale. Da li ste očekivali da će baš neke određene pjesme (kao što je “Čudna šuma”, “Crni leptir” ili “Mornar”) ostati popularne decenijama ili ste neke druge imali na umu?

JELIĆ: Pa često se desi da se tvoja očekivanja ne poklope sa razvojem situacije po izlasku albuma, tako da nije redak slučaj da i za nas bude iznenađenje koje pesme postanu hitovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana