Dušan Proroković, stručnjak za međunarodne odnose: Brisel nije na vrijeme prepoznao geopolitičku igru Vašingtona

Veljko Zeljković
Dušan Proroković, stručnjak za međunarodne odnose: Brisel nije na vrijeme prepoznao geopolitičku igru Vašingtona

Sporazum koji su krajem prošle sedmice u Bijeloj kući, a uz blagoslov Donalda Trampa, potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti, donijeće Srbiji niz političkih i ekonomskih problema, a koji bi na kraju mogli da dovedu do političke krize u zemlji, ali i narušavanja dosadašnjih diplomatskih odnosa sa Evropskom unijom, Rusijom, ali i nizom arapskih i muslimanskih zemalja.

Smatra ovo doktor političkih nauka Dušan Proroković sa beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu, ističući kako je posebno problematična stavka ovog sporazuma kojom se Srbija obavezala da će svoju ambasadu u Izraelu premjestiti iz Tel Aviva u Jerusalim.

- Pozitivnih strana ove odluke nema. Hipotetički gledano, to bi moglo da bude jačanje diplomatskih odnosa sa Izraelom, ali Srbija nema strateško partnerstvo i dugoročne zajedničke ciljeve sa ovom zemljom, kako u političkom, tako i u ekonomskom pogledu. Kada su u pitanju negativne posledice ove odluke, one bi mogle biti ogromne po Srbiju. Kao prvo, na ovaj način rizikujemo svoj put u EU. Beograd se ugovorno obavezao da će sprovoditi evropsku politiku, a zajednička spoljna i bezbedonosna politika Brisela, a koja se tiče Bliskog istoka, dijametralno je suprotna američkoj, a samim tim i ovom sporazumu. Mišljenja sam da ni Rusija, a ni Kina, neće blagonaklono gledati na ovaj najavljeni potez, jer i ove dve države imaju sasvim drugačiji stav od američkog po pitanju rešavanja bliskoistočne krize. Pored toga, Srbija će na sebe navući i gnev velikog broja muslimanskih zemalja. Prvo arapskih, a zatim verovatno i Irana i Turske. Treba očekivati da će jedan broj tih država prekinuti diplomatske odnose sa Beogradom. Zbog svega toga doći će do velikih ekonomskih šteta, jer smo mi u taj deo sveta do sada izvozili značajne količine naoružanja i vojne opreme. Znači radi se o jednom nepromišljenom potezu predsednika Srbije, koji preti da našu zemlju uvuče u problem sa velikim delom sveta – kaže Proroković u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: Mislite li da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić znao šta potpisuje?

PROROKOVIĆ: Mislim da je njemu konačna verzija sporazuma predstavljena desetak minuta pre nego što je “posađen” na stolicu. I to po principu – uzmi ili ostavi. I on nije mogao da ustane i ode sa ovog sastanka. Predsednik Vučić je posle pokušao stvari ispeglati rekavši kako će do premeštanja ambasade Srbije u Jerusalim doći samo ukoliko Izrael ne prizna Kosovo. Ali, ako se pažljivo pročita sporazum, stvar je jasna. Srbija se na to obavezala i to do određenog roka - jula naredne godine. Ono što je bitno naglasiti jeste da je ova stavka nesprovodiva u praksi, a posebno zbog jedne od rezolucija Saveta bezbednosti UN koja je Jerusalimu dodelila status grada koji se nalazi u zamrznutom konfliktu, a što u prevodu znači da druge države članice UN ne mogu tamo otvarati svoje ambasade. Amerika je moćna i ona zbog toga može da krši međunarodno pravo, ne poštuje rezolucije i na svoj način tumači određena dokumenta. Ali Srbija je mala zemlja i ona mora to da radi. Dakle, ako to učinimo, Srbija će svesno prekršiti ovu rezoluciju čime rizikuje da bude tužena pred Međunarodnim sudom pravde.  

GLAS: Koji su bili motivi Donalda Trampa da ovu stavku uvrsti u sporazum Beograd i Prištine? Zašto je za američku administraciju toliko važno ovo pitanje? 

PROROKOVIĆ: Mislim da je u pitanju jedna velika geopolitička igra SAD, a kojoj mi nismo dorasli. Čak i da je Srbija jača, mi u svemu ovome ne bismo mogli da plivamo. A zašto je Trampu u ovom trenutku trebalo sve ovo? Prvi odgovor koji se mogao čuti jeste da je on to uradio zbog jevrejskih glasova i predstojećih predsjedničkih izbora. Ovo obrazloženje, bar za mene, nije nimalo ubedljivo, jer on te glasove već ima rezervisane. Ono što posebno upada u oči jeste da se Republikanci nisu uopšte potrudili da u američkim medijima promovišu ovaj sporazum. Da ovaj sporazum aktuelnom američkom predsedniku nešto znači, on bi o tome pričao svakog dana, te ga predstavio kao istorijski. Ali, to nije učinjeno. Krajnji cilj američke administracije bio je da se povežu dva aktuelna geopolitička žarišta, bliskoistočno i balkansko. Radi se o geopolitičkoj igri i pitanjima koja se tiču energetske bezbednosti i telekomunikacija. Ovaj sporazum bi trebalo da otvori vrata Izraelu da strateški uđe na Balkan, ali je Tramp na ovaj način amortizovao i uticaj EU na Bliskom istoku. Vjerujem da on želi iz te geopolitičke računice da izbaci Brisel, kako bi imao mnogo komotniju poziciju za donošenje određenih strateških odluka u budućnosti.

GLAS: Može li se reći da je ovo bio i jedan od koraka da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci teže da osnuju svoju nezavisnu državu?

PROROKOVIĆ: To je svakako jedan od ciljeva, ali postavlja se pitanje kako doći do njega. Tako što će Srbija premjestiti svoju ambasadu u Jerusalim? To sigurno neće puno pomoći Izraelu, niti će legitimisati njihove interese. Tramp u stvari ovakvim potezima pokušava da stvori manevarski prostor gde god je to moguće, kako bi Izrael postao ozbiljan regionalni igrač, i to ne samo na Bliskom istoku, već i u jugoistočnoj Evropi. Kosovska tematika je poslužila samo kao političko sredstvo za postizanje tih zacrtanih ciljeva.  

GLAS: Očekujete li da Izrael prizna Kosovo?

PROROKOVIĆ: Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je to već najavio. Biće interesantno videti reakcije kosovskih političara. Zbog ove stavke sporazuma, može pasti vlada u Prištini. Mi smo manje-više svesni u šta smo se uvalili, ali oni još uvek nisu. Uostalom to se može videti i iz njihovih prvih reakcija. Oni su bili fokusirani na ekonomski deo ovog sporazuma, a koji je u čitavoj ovoj priči manje bitan. Verujem da će i kosovske vlasti imati niz problema zbog odluke da izmeste svoju ambasadu u Jerusalim, jer više neće moći da računaju na toliku podršku muslimanskog sveta. Nije isključeno da čak jedan broj tih zemalja povuče svoje priznanje nezavisnosti ove južne srpske pokrajine.

GLAS: Šta za Srbiju znači sporazum koji je potpisan u Vašingtonu te šta očekujete na koji način bi se mogli razvijati pregovori koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Brisela?

PROROKOVIĆ:  Sporazum koji je potpisan nema nikakve veze sa rešavanjem sadašnjeg statusa KiM. Ovo pitanje je samo zloupotrebljeno. Izvršen je pritisak na Srbiju da promeni svoju dosadašnju spoljnu politiku. Kada se analiziraju i druge tačke sporazuma, recimo deo gde se pominje 5G mreža, jasno je da SAD “ciljaju” na Kinu, odnosno kompaniju “Huavej”. Slično je u delu u kom se pominje energetska diverzifikacija. U tom slučaju gađaju Ruse i “Gasprom”. Kada sve to vidimo, onda je jasno koja je pozadina održanog sastanka u Vašingtona i koji su motivi organizatora. Čak je i sam Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za KiM, istakao kako je ovaj dokument važan jer se na ovaj način smanjuje uticaj Kine i Rusije na Balkanu. Znači, za Amerikance je sve ovo tek jedna geopolitička igra. Da je njima stvarno stalo do Kosova, oni bi otvorili i neka politička pitanja. Naravno, Brisel na sve ovo ne gleda blagonaklono. Bilo je vidljivo da su oni zatečeni ovim posljednjim dešavanjima. Sve ovo će u značajnoj meri poremetiti dosadašnje odnose Beograda i Brisela. Doći će i do destabilizacije političkih prilika u Beogradu, ali i u Prištini. Posle sastanka u Vašingtonu, više ništa neće biti isto. Srbija je sebe nepromišljeno dovela do toga da bude na radaru velikih igrača, koji će od nje tražiti da potpiše sporazume slične sadržine, a koji će biti dijametralno suprotni onome što je parafirano u Vašingtonu. To Srbija ne može da izdrži. Sve to će nas debelo koštati.

GLAS: Koliko je dobro, a koliko loše, što se priča oko Kosova vodi na dva kolosijeka, u Vašingtonu i Briselu?

PROROKOVIĆ: To što se vodi na dva koloseka znači da Vašington i Brisel imaju različite ciljeve. Amerikanci žele da osiguraju svoje vojno prisustvo u regionu. Najava izgradnje pruge Drač-Niš-Sofija, pa sve do Burgasa, nije ništa drugo do vojni projekat. O tome Amerikanci razmišljaju još od 90-tih godina prošlog veka. Oni su i tada razmatrali mogućnost povezivanja jadranske i crnomorske obale preko teritorije Makedonije. To nije ekonomski isplativa investicija, ali oni žele preko ovog projekta da naprave jednu funkcionalnu barijeru za sprečavanje daljeg prodora EU ka istoku, ali i osujete namere Pekinga da sprovedu, za njih veoma važan strateški projekat, infrastrukturno povezivanje Atine, Beograda i Budimpešte. Dakle, gledano globalno, ciljevi SAD i EU na ovim prostorima se u potpunosti razlikuju. SAD su zloupotrebile kosovsko pitanje da bi nametnuli te stvari koje se tiču njihove geopolitike, a Brisel se i dalje više bavi samim sobom. Oni tu igru nisu na vreme prepoznali i sada se nalaze u čudu. Očekujem njihov odgovor veoma brzo, a pogotovo od strane Nemačke. Kako će on izgledati? Teško je reći.

GLAS: Utisak je i da na relaciji Beograd-Moskva postoje određene trzavice. Koliko su one ozbiljne i mogu li uticati na odnose Srbije i Rusije?

PROROKOVIĆ: Mislim da nema tih čarki, ali ima promene narativa od strane srpske vlasti. I to traje još od novembra prošle godine. Bili smo svedoci medijskih kampanja u kojima se govorilo o  navodnim ruskim špijunima. Iz Moskve nisu reagovali na ove optužbe. Pretpostavljam da do toga nije došlo, jer se Rusi drže maksime da se politika vodi potpisivanjem sporazuma i ugovora, a ne političkim kampanjama preko tabloida. Srbija i Rusija su čvrsto vezane brojnim sporazumima. Zbog toga ne vidim način kako mi od svega toga sada možemo da odustanemo. Čak i kada bi doneli jednu takvu političku i ekonomski pogubnu odluku, sprovođenje iste bi bilo gotovo nemoguće. Naftna industrija Srbije se nalazi u većinskom vlasništvu ruske kompanije “Gasprom”, koja trenutno puni budžet Srbije sa oko 15 odsto. Znači nama nije u interesu da kvarimo diplomatske odnose sa Kremljom. Verujem da će i oni insistirati na daljem sprovođenju svih potpisanih bilateralnih sporazuma. Kako će se predsednik Vučić iz svega ovog izvući? Veoma teško. Ako Srbija bude primorana da u celosti sprovode vašingtonski sporazum, onda će sigurno doći i do adekvatnog odgovora Moskve. Ne treba zaboraviti da Srbija, zajedno sa Turskom i Bugarskom, učestvuje u gradnji gasovoda “Turski tok”. Vučić je u Beloj kući potpisao nešto što je u suprotnosti i sa ovim za nas strateškim projektom. Šta će biti na kraju? Hajde da sačekamo taj najavljeni susret predsednika Vučića i Putina u oktobru. Verujem da će nakon toga mnogo toga biti jasnije, bar kada su u pitanju odnosi između Beograda i Moskve.

Srpska nije u fokusu

GLAS: Očekujete li da se i Republika Srpska nađe u fokusu međunarodne politike?

PROROKOVIĆ: U interesu zapadnih zemalja nije da otpakuje i pitanje Republike Srpske, zato što će verovatno doći do političke destabilizacije u Prištini. Verovatno će biti i određenih turbulencija u Beogradu. Upravo su završeni izbori u Crnoj Gori, a i Makedonija je potpuno nestabilna. Njima ne treba neko novo žarište.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana