Drugo lice Ilije Šetke, jednog od najuspješnijih direktora u RS: I za pivo i za rokenrol potrebna je pozitivna energija

Vedrana Kulaga Simić
Drugo lice Ilije Šetke, jednog od najuspješnijih direktora u RS: I za pivo i za rokenrol potrebna je pozitivna energija

Svaki čovjek je tvorac svoje sudbine, pod uslovom da je kroji vizijama i energijom, a kada se pjesnik, muzičar i avanturista koji punim plućima živi dječački san dok gazi petu deceniju života i koji ne robuje “podrazumijevanom” stilu nađe na čelu kompanije koja je jedan od simbola najvećeg grada Srpske, nastaje splet koji intrigira i obećava.

Glavni lik ove neobične priče je Ilija Šetka, čovjek koji život ima na tijelu i za koga je muzika prva inspiracija. Danas je frontmen benda “Moreuz”, a sve je počelo kada je bio dječak.

- Ljubav prema rok muzici je počela od moje desete godine kada sam dobio od ujaka kasetu “Let’s Dance” Dejvida Bouvija. Od tada počinje skupljanje kaseta, ploča, diskova i svakodnevno slušanje i uživanje u muzici. Ona oplemenjuje dušu, a rokenrol je način života - tim riječima Šetka započinje priču o svom muzičkom putovanju koje traje rame uz rame sa poslovnim obavezama.

Prvi bend nosio je naziv “Hypnotized” i “hipnotisao” je publiku od 2008. do 2016.

- Oproštajni koncert smo imali na “Zrenjaninskim danima piva”. Bend je imao autorske pesme, ali je privukao veliku pažnju originalnim obradama kafanskih pesama u neobičnim aranžmanima, od regea do treš metala. Album “Nema nazad” je po nekim kritičarima bio album godine i dobili smo priliku da sviramo na svim većim festivalima u regionu nekoliko godina nakon izdavanja. Poslije toga je rođen bend “Moreuz”, sa nešto izmenjenom postavom, gde smo ostali gitarista Dejan Janjić i ja, a tu su još Nenad i Uroš, kao novi članovi. I radimo isključivo autorske pesme - kazao je Šetka.

Prvi istoimeni album ugledao je svjetlost dana prije dvije godine, a članovi se upravo spremaju da uđu u studio i snime drugu ploču. Već su izbacili singl “Lidija”, a u montaži je i spot za drugu pjesmu pod nazivom “Koga ću ti vraga ja”.

Nema gdje do sada nisu svirali, od “Beer festa” u Beogradu do novosadskog “Egzita”, ali najviše pamti nastup na “Lipa festu” u Bileći 2016. godine, za koji kaže da mu je najdraži nastup u karijeri.

- Danas je rok scena daleko ispod one iz osamdesetih, kada je doživela procvat, ali i dalje postoji autorska muzika i publika koja voli tu vrstu muzike. Manja je prisutnost u medijima, ali mi deluje da stvari idu nabolje. Muzički festivali su divna stvar koja jako pozitivno utiče na RnR. Nažalost, ove godine je sve otkazano usled pandemije, nadam se da će sledeće godine ponovo moći da se svira pred publikom - kaže Šetka.

I dok je sa bendom upisivao hitove i aplauze, nizao je i poslovne uspjehe. Više od deset godina proveo je na rukovodećim pozicijama u “Apatinskoj pivari”, a u biografiji piše i da je bio generalni direktor vodeće mljekarske industrije u regionu, kompanije “Imlek” AD. Pred kraj prošle godine ovaj roker, suprug i otac došao je u “Banjalučku pivaru” i zasjeo u fotelju generalnog direktora. 

- Tri uspešne godine na čelu najveće mlečne kompanije u regionu su mi bile veliki poslovni izazov. Međutim, industrija piva je mesto gde se najbolje osećam. Pivo je proizvod koji ide uz najlepše stvari u životu - provod, slavlja, druženje, muziku, sport. Nema mnogo razlike u vremenu u studiju i u direktorskoj stolici. Za oba je potrebna pozitivna energija, kreativnost i iskrena komunikacija, s jedne strane sa publikom, a sa druge sa kolegama i kupcima - otvoreno kaže.

Pozicija na kojoj je, a i na kojima je bio, dodaje, nisu ga promijenile. Ostao je isti i sa istim žarom uživa u životu. Upoznaje nove ljude, gradove, predjele. Niže hitove i neobične tetovaže, za koje nema odgovor na pitanje šta znače, već kroz smijeh odgovara da bi volio da ih neko njemu objasni. Ne voli ustaljena poslovna druženja, zbog čega mu ponekad i zamjeraju, ali voli profesije kojima se bavi i, naravno, pivo, živeći na relaciji Beograd - Banjaluka.

- Pijem puno piva, a volim i crveno vino. Pivo je jako zdrav proizvod i preporuka je piti ga svakodnevno u umerenim količinama. Jedna od zabluda je da pivo goji, u stvari, ono samo pospešuje apetit. Matematika je jednostavna: ko uspe da popije pet piva, a da ne pojede 20 ćevapa, taj ima savršenu liniju (smijeh) - istakao je Šetka, koji svoju ulogu u “Banjalučkoj pivari” doživljava više kao zadovoljstvo, nego kao posao i koji ima sada još jednu životnu želju - da “nektar” bude omiljeno srpsko pivo, s obje strane Drine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana