Banjalučanin Nemanja Mihajlović akrobacijama pomjera granice straha

Aleksandra Madžar
Banjalučanin Nemanja Mihajlović akrobacijama pomjera granice straha

Strah se relativno brzo savlada ako stvarno želiš time da se baviš. Taj strah je jedna od stvari koje ja najviše volim u ovom sportu. Ako prestaneš da se bojiš, znači da moraš ići dalje, pomjerati granicu straha. Isto tako, ako ne padaš, znači da se ne trudiš dovoljno i ne napreduješ. Jednostavno stojiš u mjestu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" mladi motociklista Nemanja Mihajlović, koji je ovog ljeta osvojio prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u motociklizmu, disciplini stunt u klasi do 500 kubika. Talentovani i neustrašivi Banjalučanin imao je jaku konkurenciju, ali sa lakoćom se popeo na postolje i zauzeo mjesto na vrhu. Mihajlović je bio najbolji, pored rivala iz Amerike, Rusije, Japana, Saudijske Arabije.

* GLAS: Kada ste se počeli baviti akrobacijom na motoru i šta je to što Vas je uvuklo u ovu adrenalinsku priču?

MIHAJLOVIĆ: Stuntom sam se počeo baviti 2010. godine kada sam i saznao da je to sport. Sa nekih petnaest godina dobio sam od prijatelja DVD sa snimcima nekih Amerikanaca koji "divljaju" motorima kroz grad, radeći akrobacije. Tada sam počeo nešto slično da radim na biciklu. Sa nekih osamnaest godina dobio sam od roditelja motor i polako počeo da učim vožnju na zadnjem i prednjem točku. Tražeći te stare snimke na "Jutjubu", našao sam i takmičenja i tako saznao da je stunt u svijetu registrovan kao sport. Počeo sam da učim neke tehnički zahtjevnije trikove i svoj trening "preselio" na zatvorene parkinge.

* GLAS: Na kojim ste sve takmičenjima do sada učestvovali i sa kojim nagradama ste se vratili?

MIHAJLOVIĆ: Na onlajn video-takmičenju na svjetskom nivou, "50 stunt video competition 2012" osvojio sam treće mjesto i prvo mjesto za najluđi trik, koji je bio vožnja na zadnjem točku uz 15 stepenica, stojeći na sicu. Na istom tom takmičenju 2013. godine osvojio sam drugo mjesto. Na otvorenom kupu u Mađarskoj iste godine osvojio sam prvo mjesto u klasi do 500 kubika. To je bilo evropsko takmičenje. I posljednje na kojem sam se predstavio je Svjetsko prvenstvo u Bugarskoj "Bulgarian stunt competition 2014", na kojem sam osvojio prvo mjesto u klasi do 500 kubika.

* GLAS: Da li u Banjaluci ima još momaka koji se usuđuju da se bave ovom vrstom sporta?

MIHAJLOVIĆ: U posljednje vrijeme sve je više momaka koji uče akrobacije na biciklima i skuterima. Neki od njih su stvarno talentovani. Radujem se tome što ću, nadam se u neko skorije vrijeme, imati konkurenciju u svom gradu. Tako se sport brže razvija, a i mi brže napredujemo kada učimo zajedno.

* GLAS: Posljednji veliki uspjeh zabilježili ste u Bugarskoj. Koliko Vam znači ta nagrada?

MIHAJLOVIĆ: Najveći uspjeh do sada ostvario sam u Bugarskoj. Pored toga što mi je toliko značilo samo da odem tamo, upoznam ljude o kojima sam čitao u magazinima i gledao ih na internetu, imao sam priliku da vozim sa njima, učim od njih i sklopim nova prijateljstva. To su uglavnom vozači koji voze najjaču klasu - preko 600 kubika.  Osvajanje ove titule za mene predstavlja odskočnu dasku u ovom sportu, tako da se nadam da ću sljedeće godine imati priliku da odmjerim snage sa njima. Sa druge strane, toliko mi je drago što Banjaluka ima šampiona u sportu koji postoji tek petnaestak godina i siguran sam da će se jednoga dana više pričati o ovome nego danas.

* GLAS: Kako se pripremate za takmičenja? Da li imate trenera i možete li opisati jedan svoj trening?

MIHAJLOVIĆ: Prvi put sam imamo trenera i program treniranja pred takmičenje u Bugarskoj. Radio sam poseban test sa gospodinom Radom Đukićem u Austriji, na osnovu kojeg su mi određeni program ishrane i treninga. Radio sam kondicione i treninge balansa svako jutro dva sata. Trening na motoru radio sam uveče, takođe dva sata. Znači, svaki dan četiri sata aktivnog treninga dva mjeseca. Trenirao me profesor na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Igor Božić. Rezultati su bili nevjerovatni. Bio sam brži, više razgiban i sve se nekako složilo na dan takmičenja.

* GLAS: Ko je Nemanja Mihajlović kada siđe sa motora?

MIHAJLOVIĆ: Završio sam Srednju medicinsku školu u Banjaluci, smjer zubni protetičar. Time se i bavim, a pored toga studiram stomatologiju u Banjaluci. Sa loptom nikada nisam znao, ali kada su ekstremni sportovi u pitanju, malo je stvari koje nisam probao, tako da sebe ne smatram motoristom. Motor smatram samo sredstvom kojim se mogu raditi prilično ekstremne stvari.

* GLAS: Smatrate li da ste neko ko doprinosi promociji Republike Srpske u svijetu?

MIHAJLOVIĆ: Trebalo mi je dosta vremena da objasnim ostalim vozačima gdje se nalazi Republika Srpska, ali pored geografskog položaja, uspio sam da im približim i kako se živi kod nas. Moram spomenuti da me na ovom takmičenju podržalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i da mi je drago da su prepoznali moj trud i prihvatili nešto potpuno novo u RS kao sport. Za svoj startni broj izabrao sam humanitarni broj 1458, pozivni broj za ugrožene u poplavama.

Poruka

* GLAS: Koja bi bila Vaša poruka ljudima koji žele da se bave ovim sportom?

MIHAJLOVIĆ: Poruka je uvijek ista. Ko god želi da se bavi stuntom, obavezno mora da nosi zaštitnu opremu, jer padovi su neizbježni. Akrobacije treba učiti i raditi na zatvorenim parkinzima i mjestima gdje se ne ugrožavaju saobraćaj i pješaci. A ako žele profesionalno da se bave, ovaj sport se, kao i svaki drugi, jednostavno mora voljeti. Mora se mnogo trenirati i biti uporan, a uspjeh će doći s vremenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana