Aleksandar Ilić: Šakirin portret najbolji u životu

Aleksandra Madžar
Aleksandar Ilić: Šakirin portret najbolji u životu

Kada crtam najviše pažnje posvećujem očima. One su mi najvažnije, jer ne kažu džaba: "Oči su ogledalo duše". Volim da se potrudim oko svakog detalja na slici. Veliki sam perfekcionista.

Rekao je ovo mladi umjetnik, devetnaestogodišnji Lozničanin Aleksandar Ilić, koji svojim rukama grafitnom olovkom stvara čuda na papiru.

Nedavno je pažnju javnosti skrenuo na sebe kada je nacrtao portret planetarno popularne pjevačice Šakire, koji se našao na njenom "Fejsbuk", "Instagram" i "Tviter" profilu uz riječi hvale.

- Zahvaljujem puno na portretu! Predivan je! - napisala je Šakira.

* GLAS: Odakle ideja da grafitnom olovkom stvarate takva umjetnička djela? Kada ste počeli da se bavite ovom umjetnošću? Sa kojim materijalom najčešće radite?

ILIĆ: Nikada nisam išao na časove crtanja. Tehniku sam usavršavao sam. Prvi portret nacrtao sam 2009. godine grafitnom olovkom. Mislim da sam tada shvatio da su portreti ono što želim da crtam. Tokom srednje škole nisam imao baš mnogo vremena da se posvetim crtanju, tako da nisam često crtao. Tada sam imao samo obične olovke. Nisam ni znao da postoji mnogo vrsta grafitnih olovaka od mekih do tvrdih. Sada koristim dosta novih materijala, kao što su električna gumica, gnečiva gumica, gumica u olovci, dosta sredstava za razmazivanje grafita, bele hemijske...

* GLAS: Odakle ideja da uradite Šakirin portret i koliko dugo ste ga crtali?

ILIĆ: Već nekoliko godina volim da slušam njenu muziku, tako da sam je i prošle godine nacrtao. Ove godine je to mnogo bolje i detaljnije. Ne znam tačno koliko sam radio na slici, ali sam siguran da je više od 150 časova. Mislim da je ovo moj najbolji portret koji sam ikada nacrtao.

* GLAS: Koliko Vam znači to što ste dobili povratnu reakciju i to oduševljenu?

ILIĆ: Veoma sam srećan što je jedna svetska zvezda primetila moj rad i pohvalila ga. To je za mene uspeh.

* GLAS: Koliko Vam podrška javnosti, prijatelja, pa čak i ovih velikih zvijezda daje motivaciju da se trudite još više i budeš još bolji?

ILIĆ: Svaka podrška mi znači i to mi daje volju da budem sve bolji i bolji.

* GLAS: Da li možete da zaradite od svog crtanja? Naručuju li Vaši sugrađani crteže za poklone ili za lične uspomene?

ILIĆ: Može da se zaradi. Kada sam krenuo sa narudžbama nisam ni bio upućen kako ću prodati svoje crteže. Kako je vreme prolazilo, sve više ljudi je naručivalo crteže. Neki za sebe, a neki za poklon. Moji radovi su putovali za Ameriku, Rusiju, Nemačku, Holandiju, Litvaniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i naravno Srbiju.

* GLAS: Šta Vam je najvažnije u Vašem radu? Kojom emocijom se vodite?

ILIĆ: Kada crtam najviše pažnje posvećujem očima. One su mi najvažnije. Kako kažu: "Oči su ogledalo duše". Volim da se potrudim oko svakog detalja na slici. Veliki sam perfekcionista.

* GLAS: Jeste li razmišljali da organizujete izložbu svojih radova ili ste već izlagali?

ILIĆ: Nisam još imao nijednu izložbu, što ne znači da ih neće biti. Sve u svoje vreme.

* GLAS: Čijem umjetničkom radu, kada je u pitanju likovna umjetnost se divite?

ILIĆ: Moj idol je Dijego Fazio, poznatiji kao Dijego Koi. On je italijanski umetnik. Kada vidim šta je postigao sa svojih 25 godina, dobijem još više motivacije.

* GLAS: Koju poznatu ličnost planirate da na papiru oživite sljedeći put?

ILIĆ: Imam mnogo ideja, ali ne bih još ništa da otkrivam. Kada budem krenuo, videćete.

Alisa Milano

Prije nego što je nacrtao portret lijepe Šakire, svoj talenat pokazao je crtajući portrete i drugih velikih zvijezda. Svojom vještinom Aleksandar Ilić ranije je oduševio glumicu Alisu Milano i pjevačicu Aleksandru Stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana