Igor Rašula, predsjednik humanitarne organizacije Srbi za Srbe: Više od milion evra za socijalno ugrožene porodice

Goran Obradović
Igor Rašula, predsjednik humanitarne organizacije Srbi za Srbe: Više od milion evra za socijalno ugrožene porodice

Trudimo se da porodicama obezbedimo najosnovnije uslove za život, ali i rad, kako bi vremenom sopstvenom snagom i angažovanošću uspeli da zarade za sopstvene potrebe, rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" Igor Rašula.

* GLAS: Koliko ste do sada skupili novca? Da li je naš narod spreman da pomogne sugrađanima u nevolji?

RAŠULA: U dosadašnjem radu organizacija "Srbi za Srbe" prikupila je više od milion evra u donacijama, a svakako najviše u poslednjih nekoliko meseci od kada je pokrenut projekat "Borba protiv poplava" sredinom maja ove godine. Svakako da je srpski narod spreman da pomogne ugroženim porodicama u nevoljama, ali samo onda kada se pošteno i otvoreno radi na dostavljanju pomoći.

* GLAS: Kakav je osjećaj kad pomognete porodicama koje su na rubu egzistencije, da li je to ono zbog čega ova organizacija i postoji?

RAŠULA: Osećaj pomoći socijalno ugroženim porodicama je svakako lep i upravo je to i glavna pokretačka snaga naše organizacije kako bismo promenili njihovu tešku sadašnjost u lepšu budućnost. Upravo je to i razlog i delovanja naše organizacije kako bismo obezbedili lepšu budućnost za decu.

* GLAS: Na kojem principu prikupljate donacije?

RAŠULA: Donacije, pre svega, prikupljamo putem zvaničnih računa pri svakom registrovanom ogranku organizacije. Takođe, veliki broj donatora širom sveta koristi elektronske sisteme donacija putem našeg zvaničnog internet sajta njnjnj.srbizasrbe.org. Tu su, naravno, i donatorske kutije, sportske manifestacije koje organizujemo (poput projekta "Trojka iz bloka"), dobrotvorne večere, prodaja promotivnih majici sa srpskim motivima, itd.

* GLAS: Kako odlučujete kome ćete uručivati donacije i koliko iznose prosječne donacije?

RAŠULA: Pomoć organizacije "Srbi za Srbe" isključivo se isporučuje u robi, tj. potrebama porodice i njihove dece, dakle donacije u novcu su isključene. Trudimo se da porodicama obezbedimo najosnovnije uslove za život, ali i rad kako bi vremenom sopstvenom snagom i angažovanošću uspeli da zarade za sopstvene potrebe. Proces odluke kome će se i kako pomoći kreće od predstavnika organizacije koji poseti porodicu i u dogovoru sa njima pravi spisak najneophodnijih potreba za domaćinstvo. Vrednosti donacije po porodici variraju, ali se može reći da su u proseku oko 800 evra. Pomažemo u opremanju i dogradnji kuće, u poljoprivredi, stočarstvu, u mašinama za obradu zemlje, u uvođenju vode i struje, radovima na dogradnji i popravci štala itd.

* GLAS: Koliko ste do sada uručili donacija u Republici Srpskoj?

RAŠULA: Zahvaljujući brojnim članovima organizacije "Srbi za Srbe" iz Republike Srpske sa predsednikom Dobrinom Kusmuk na čelu, organizacija je u poslednjih devet godina pomogla oko stotinu porodica širom Srpske u vrednosti višoj od 150.000 evra. U velikoj većini slučajeva pomagali smo porodice sa petoro i više dece koje žive na seoskim ili prigradskim imanjima.

* GLAS: Kako neko može zatražiti pomoć od Vas?

RAŠULA: Najbolji način da neka porodica zatraži pomoć od naše organizacije jeste putem našeg sajta njnjnj.srbizasrbe.org, elektronske pošte szsrepublikasrpskaŽgmail.com ili "Fejsbuk" naloga njnjnj.facebook.com/srbizasrbe.

* GLAS: Ako neko želi da se priključi Vašoj organizaciji, kako to da uradi, i na koje načine građani iz RS mogu donirati novac?

RAŠULA: U našoj organizaciji ne postoji neko zvanično članstvo u vidu plaćanja članarine i izdavanja članskih karata. Apsolutno je svako dobrodošao u radu naše organizacije ko želi i može da doprinese u dostavljanju pomoći ugroženim porodicama širom Srpske. Sam kontakt se obavlja sa našim ljudima na terenu. Što se tiče donacija, građani iz RS mogu da podrže projekte naše organizacije kroz uplatu na račun KM: 5688061340001652.

* GLAS: Za svoj humanitarni rad dobili ste brojna priznanja. Koja od njih su Vam najdraža?

RAŠULA: Svakako da su nam najdraža priznanja ona koje dobijemo od dece iz porodica kojima pomažemo u vidu crteža i papirnih kolaža. Pored toga, istakao bih blagoslov patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji smo dobili 2010. godine, kao i gramatu Patrijaršije primljenu 2014. godine. Dobijali smo brojne zahvalnice od eparhija SPC, načelnika opština, srpskih zajednica itd.

* GLAS:  Od kada postoji organizacija "Srbi za Srbe" i koji je njen cilj?

RAŠULA: Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" postoji od 2005. godine, kada su se naši ljudi širom dijaspore okupili, pre svega, oko ideje da Srbi iz rasejanja pomažu ugrožene srpske porodice sa petoro i više dece u Srbiji, Republici Srpskoj i širom Balkana. U početku, organizacija je neformalno delovala, u narednim godinama formirani su zvanični odbori u Srbiji, Republici Srpskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i SAD.

SZS u Srpskoj

* GLAS: Da li Vaša organizacija ima predstavništva u RS i da li dobijate donacije iz RS?

RAŠULA: Organizacija "Srbi za Srbe" je zvanično registrovana u Srpskoj od 2008. godine. Sedište organizacije je u Palama, a veliki broj članova i volontera imamo u Prijedoru, Doboju, Banjaluci, Loparama, Bijeljini, Višegradu itd. Donacije svakako pristižu na mesečnom nivou od desetina donatora iz RS, a zahvaljujući dobroj saradnji sa matičnom opštinom Pale organizacija ima skromnu finansijsku podršku i same opštine.

 

Kuća

Organizacija "Srbi za Srbe" iz Republike Srpske pokrenula je humanitarni projekat izgradnje kuće za šestočlanu porodicu Ilić iz Doboja. Porodicu Ilić čine otac Radoslav i majka Nada, njihova djeca Dragan i Dragana, snaha Tatjana i unuk Sergej. Oni su živjeli kao podstanari u kući koja je uništena u poplavi, a sada su kupili plac nedaleko od mjesta u kojem trenutno žive.

U Humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe" rekli su da će pomoći porodici Ilić u materijalu za izgradnju kuće kako bi do zime ova porodica dobila svoj krov nad glavom. 

 

Traktor

Ova humanitarna organizacija uručila je krajem avgusta polovan traktor vrijedan oko 8.000 KM porodici Gluhović iz sela Božine kod Rogatice.

Nenad i Maja Gluhović imaju devetoro maloljetne djece, a obrađuju 40 dunuma zemlje. Sve to godinama rade i obrađuju ručno. Vrijedni su, tako da idu i kod komšija da rade za dnevnicu. U većini slučajeva naknadu za njihov rad im ne isplaćuju nego im traktorom prevuku drva ili sijeno.

Prilikom prve posjete oni su tražili da im, ako je moguće, bude kupljen traktor, jer bi tako mogli zaraditi dovoljno za život, što im je i ispunjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana