Zvaničnici, vjernici i poštovaoci se opraštaju od mitropolita Amfilohija

Srna
Zvaničnici, vjernici i poštovaoci se opraštaju od mitropolita Amfilohija

BEOGRAD - Mnogi vjernici i poštovaoci Njegovog preosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ali i diplomate, političari i humanitarci na društvenim mrežama opraštaju se od njega i upućuju posljednje poruke.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je sve pravoslavne hrišćane da se pomole Bogu za dušu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je cijelog svog života išao trnovitim putem Hristovim i časno iznio svoj krst.

- U ovom momentu želim da pozovem svu braću arhijereje, i Srpske pravoslavne crkve, i svih ostalih pravoslavnih crkava u kojima je naš mitropolit uživao veliki ugled, u cijelom pravoslavlju, da se mole Bogu za pokoj njegove duše - istakao je vladika Joanikije.

On je naglasio da je Gospod uoči Svetog Petra Cetinjskoga i Svetog Petra Lovćenskog Tajnovica odlučio da pribroji mitropolita Amfilohija sveštenom liku cetinjskih mitropolita, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

- I vjerujte, danas je dan žalosti, i ovih dana ćemo tugovati i vršiti zaupokojene službe, ali nadam se da će se to polako pretvarati u proslavu Svetih trojice jerarha u Crnoj Gori, jer mučeništvo, i ljubav, i žrtva, i dobrota, i mudrost mitropolita Amfilohija će zasijati iz božanske perspektive i donijeti veliki blagoslov Crnoj Gori - istakao je vladika Joanikije.

Episkop Joanikije smatra da nije mali znak to što se mitropolit Amfilohije izliječio i od upale pluća i od ove zarazne bolesti, ali njegov kasniji oporavak nije išao, prosto organizam nije više mogao da izdrži taj napor.

- Ali, on je pobijedio ovaj virus. On ga je prvo duhovno pobijedio, i taj virus i sve druge viruse, i njegova smrt je zapravo pobjeda, jer je on svojom smrću potvrdio sve one vrline koje smo mi primjećivali u njegovom životu i na njegovom životnom putu, prije svega u njegovoj ličnosti - naglasio je vladika Joanikije.

Episkop Joanikije je naveo da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja još jedno proslavljanje imena Hristovog i prelazak i sjedinjenje sa vaskrslim Hristom u Njegovom vječnom Carstvu sa svima svetima.

Vladika Joanikije je napomenuo da je u ovom momentu najvažnije da se svi molimo Bogu za dušu mitropolita Amfilohija, da ga sa ljubavlju ispratimo, da ispoštujemo sav crkveni poredak.

- Sveštenstvo će objaviti posredstvom zvaničnih medija Mitropolije crnogorsko-primorske sav poredak njegovog ispraćaja i sahrane. Molim sve da uz poštovanje zdravstvenih mjera, zaista je situacija krajnje ozbiljna u Crnoj Gori što se tiče ove epidemije, učine sve što treba da se ovi dani na slavu Božiju provedu uz molitve za pokoj duše našeg mitropolita, i uz brigu da poredak njegovog ispraćaja i sahrane bude što dostojanstveniji - poručio je vladika Joanikije.

On je dodao je sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom, koji će doći na sahranu visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija, usaglašeno da Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti Njegova svetost, bude u nedjelju, 1. novembra.

- Poslije Svete liturgije biće opijelo i oproštaj sa našim mitropolitom i on će biti sahranjen u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u kripti gdje je sam odredio svoje grobno mjesto - precizirao je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije je poželio da svima koji osjećaju veliki bol zbog rastanka sa mitropolitom Amfilohijem Bog podari duhovne snage i da ovaj ispraćaj mitropolita svima bude na blagoslov, i njihovim porodicama i domovima, i celoj Crnoj Gori i svim pravoslavnim hrišćanima koji ga ljube i poštuju.

- Neka Božiji blagoslov i molitve našeg visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija, koji je primio blaženu končinu i prelazi u Carstvo nebesko, bude sa Crnom Gorom i sa svima pravoslavnim hrišćanima - poručio je vladika Joanikije.

Posljednji pozdrav mitropolitu Amfilohiju uputili su Njegovo preosveštenstvo vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, najbolji srpski svjetski teniser Novak Đoković, francusko-srpski humanista Arno Gujon, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, te ministar pravde Srbije Maja Popović.

Vladika Grigorije oprostio se od mitropolita Amfilohija riječima da je svijet napustio "sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te riječi".

- Za mene je on bio i još nešto više, bio je prorok i pjesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nježnost u jednome. Pjesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom. Ali, ne uzalud... - napisao je Grigorije u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

On je istakao da se "mitropolit nikada nije uplašio, što ga je u ovom svijetu straha i kukavičluka učinilo magnetom za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode".

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je crno-bijelu fotografiju mitropolita Amfilohija na "Tviteru" i napisao da "onaj koji je živio u Hristu, umrijeti nikada ne može".

- Večno da se raduje u svetlosti lica Božijeg, kome je ceo svoj zemaljski život posvetio. Blagodarimo Gospodu, koji nas je udostojio da duhovno uzrastamo uz ravnoapostolnog svetitelja. Večan pomen mitropolitu Amfilohiju - naveo je otac Sava.

Najbolji srpski i svjetski teniser Novak Đoković je na svom "Instagram" profilu postavio sliku mitropolita Amfilohija uz emotikone sklopljenih ruku i na taj način odao počast.

Premijer Crne Gore Duško Marković, povodom smrti mitropolita Amfilohija, uputio je izraze saučešća sveštenstvu, monaštvu i vjernicima, istakavši da je Mitropolija crnogorsko-primorska izgubila danas svog poglavara, a Crkva u Crnoj Gori zapaženog jerarha.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o mitropolitovoj smrti. Kao predsjednik Vlade sarađivao sam i razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem o mnogim važnim pitanjima koja su se ticala odnosa države i Crkve, ali i o drugim temama od značaja za crnogorsko društvo- naveo je Marković na "Tviteru".

On je istakao da iskreno saučešće upućuje i porodici Radović, iz koje je poticao mitropolit.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izrazio je saučešće povodom smrti Njegovog visokogpreosveštenstva mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.

- Moje saučešće ljudima iz Crne Gore koji oplakuju odlazak mitropolita Amfilohija Radovića. Neka počiva u miru - napisao je Varhelji na "Tviteru".

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona.

Američki ambasador u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke je na svom "Tviter" nalogu uputila saučešće svim vjernicima i članovima srpske pravoslavne porodice povodom, kako je navela, smrti dragog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je na "Tviteru" izrazio saučešće Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i svim njenim vjernicima povodom smrti mitropolita Amfilohija.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović uputila je saučešće SPC i patrijarhu Irineju, istakavši da su Srbija i cijeli srpski narod izgubili jednog od svojih najvećih duhovnika, čije će mudre riječi i velika djela ostati na pamćenje budućim pokoljenjima.
- Ostaće u našim mislima i srcu kao vladika duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, što je svedočio tokom celog svog života. Zahvaljujući njegovom trudu i pregalaštvu, Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije u Crnoj Gori su doživele veliku duhovnu obnovu - navela je Popovićeva.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je u telegramu saučešća patrijarhu Irineju, SPC i vjernicima naveo da je upokojenje mitopolita Amfilohija tužan trenutak za sve pravoslavne vjernike i Crkvu, u kojoj vjerujući ljudi nalaze moralnu podršku i duhovnu snagu.

Petković je istakao da je mitropolit Amfilohije svojim životom svjedočio o ljubavi prema srpskom rodu, ne krijući da je Kosovo i Metohija za njega zauvijek ostalo neprebolna rana.
- Njegov duhovni put, utemeljen na večnim hrišćanskim vrlinama, ostaviće zauvek trag u našem narodu. Neka počiva u miru, a Božja uteha neka bude okrepljenje ožalošćenima - naglasio je Petković.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, od posljedica virusa korona.

Udruženje književnika Crne Gore saopštilo je da je Crna Gora izgubila velikog i neponovljivog duhovnika, filozofa i književnika, čovjeka posvećenog dobrobiti ove zemlje i naroda.

Iz Udruženja književnika Crne Gore navode da su sa velikom tugom i nevjericom primili vijest o upokojenju mitropolita Amfilohija.

Udruženje je, kako navode, imalo sreću i čast da mitropolit Amfilohije bude njihov član i da od njih dobije najveće književno priznanje "Marko Miljanov".

- Naš pjesnik i prozaista, najstariji član Udruženja, borio se do posljednjeg dana svog svetačkog bivstvovanja među ljudima, svojim nesebičnim posvećenjem i mirotvoračkom misijom za dobro ovog naroda, i svojim svetim likom i djelom, obasjao novu Crnu Goru i u potonjim danima svog života ne obzirući se na životnu opasnost koja ga je u njegovim časnim poznim godinama pratila na svakom koraku i zaputila Bogu i vječnosti - ističu iz Udruženja.

U saopštenju se dodaje da je tokom svih ovih godina mitropolit Amfilohije bio i ostao veliki podvižnik za dobro naroda, za duhovne i svjetovne slobode i da nijednog trena nije ustuknuo pred izazovima života i smrti, svjestan svoje velike misije koju je na najsvjetliji način krunisao duhovnim i građanskim slobodama savremene Crne Gore.

Iz Udruženja ističu, između ostalog, da je mitropolit Amfilohije bio poliglota, da je govorio grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski, te da je "za života zračio kao svetac porukama Gospodnjim, koje su njegov lik i djelo obasjale i stavile u red najviših duhovnika, mislilaca i dobročinitelja svog naroda".

- Naš mitropolit je na samom kraju fizičkog bivstvovanja utkao svoju mudru misao u ispravljanje puteva duhovno i građanski sad već oslobođene i uspravljene Crne Gore. I zato će u njenoj istoriji najljepšim ćiriličnim slovima biti ispisano njegovo ime, i njegova svijetla stranica borbe za duhovnost i slobodnu misao ove zemlje. Gospod Bog neka mitropolita Amfilohija primi u svoje okrilje, kao svog vjernog sina i izaslanika ovozemaljskog - saopšteno je iz Udruženja književnika Crne Gore.

- Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bio je svjetilo vjere srpskom narodu u Crnoj Gori i dostojan nasljednik trona Svetog Petra Cetinjskog - istakao je princ Aleksandar Karađorđević, koji je uputio saučešće Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjernom narodu zbog smrti mitropolita Amfilohija.

- Molim vas Vaša svetosti da svim arhijerejima naše crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu prenesete naše iskreno saučešće. Neka Gospod podari rajsko naselje i mir usnulom mitropolitu Amfilohiju - navodi se u telegramu saučešća upućenom patrijarhu Irineju.

Princ Aleksandar Karađorđević naveo je da je njegova porodica sa velikim žaljenjem primila vijest o smrti mitropolita Amfilohija.

- Ovo je težak gubitak za našu Crkvu i za sve hrišćane - dodaje se u telegramu saučešća.

Francuski humanitarac Arno Gujon izjavo je saučešće Srbima, posebno iz Crne Gore, povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- Sa velikim bolom sam primio vest da se mitropolit Amfilohije jutros upokojio. Delim tugu sa svima vama, posebno sa Srbima iz Crne Gore kojima je bio duhovni otac - napisao je Gujon na Tviter nalogu.

Naveo je i da od danas "Njegoš više nije sam, jer je Crna Gora dobila još jednog čuvara".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana