Zvaničnici Srpske uputili saučešće povodom smrti vladike Atanasija

Srna
Zvaničnici Srpske uputili saučešće povodom smrti vladike Atanasija

BANjALUKA - Zvaničnici Srpske uputili su saučešće povodom smrti vladike Atanasija, koji je preminuo od posljedica virusa korona.

Član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vjernicima, posebno onima u Hercegovini povodom upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija.

"Sa žaljenjem sam primio vijest da se upokojio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić, jedan od najuticajnijih episkopa i bogoslova u cijelom pravoslavnom svijetu. Vladiku Atanasija pamtićemo kao istinskog pastira, sastradalnika našeg naroda u Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, gdje je često boravio", istakao je Dodik.

On je naveo da je vladika Atanasije došao u Republiku Srpsku početkom rata, gdje je dijelio sve patnje svog naroda kroz rat, ali i nakon rata, i nikada ni pred čim i ni pred kim nije ustuknuo, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Vladika Atanasije dao je nemjerljiv doprinos obnovi Crkve u Hercegovini, ali i cijeloj Republici Srpskoj, kao i u ostalim zemljama gdje žive Srbi. Ogroman doprinos dao je i teološkoj nauci, kojom se bavio do posljednjih trenutaka svog života", naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da je umirovljeni episkop Atanasije ostavio neizbrisiv trag kod vjerujućeg naroda u Hercegovini i mnogobrojne mlade ljude je svojim primjerom nadahnuo i uputio na izučavanje bogoslovlja i podstakao na stupanje u sveštenički i monaški čin.

Cvijanovćeva je povodom smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, uputila je telegram saučešća Svetom arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima.

"Sa tugom i žaljenjem primila sam vijest o smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija. U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu predsjednice Repblike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je telegram najdubljeg saučešća, povodom upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, episkopu Dimitriju, monaštvu, sveštenstvu i vjernom srpskom pravoslavnom narodu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

"Veliki je i nenadoknadiv gubitak za sve nas odlazak episkopa, koji je poslije više decenija komunističke vlasti uspio da Hercegovinu, episkopiju Svetoga Save i rodnu zemlju Vasilija Ostroškog, svojim pastirskim trudoljubljem, vrati vjeri pravoslavnoj, koji je obnovio i sagradio na desetine hramova, episkopu koji je svojim visoko moralnim načelima predano služio i Bogu i narodu i bio jedan od naših vodećih teologa. Poznato je da je vladika Atanasije veliku pažnju i ljubav poklanjao djeci. Uvjereni smo da će odrastanje uz episkopa Atanasija ostati nemjerljivo bogatstvo upisano u srcima monogobrojne djece iz cijele Hercegovine", naveo je Čubrilović u telegramu.

On je dodao da se episkop Atanasije Gospodu predstavio nakon borbe sa bolešću sa kojom se bori cijeli svijet i zbog koje su brojne porodice ostale bez svojih najmilijih, te da je otišao samo nekoliko mjeseci poslije svog najboljeg prijatelja i sabrata mitropolita Amfilohija sa kojim je odrastao, školovao se, služio i monahovao, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Odlazak ove dvojice duhovnika veliki je i nenadoknadiv gubitak za sve nas, za sav vjerujući srpski pravoslavni narod i za Srpsku pravoslavnu crkvu. Od našeg episkopa Atanasija najprimjerenije je oprostiti se riječima kojima se on, nedavno, oprostio od svog sabrata mitropolita Amfilohija: 'Neka mu je blagosloven put kojim ide, i duša i tijelo, i zahvalnost. Radujmo se vaskrsenju, on je svjedok vaskrsenja'", napisao je predsjednik Narodne skupštine u telegramu saučešća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana