Zvaničnici RS uputili telegrame saučešća: Episkop Milutin doprinio očuvanju nacije i vjere

GS
Zvaničnici RS uputili telegrame saučešća: Episkop Milutin doprinio očuvanju nacije i vjere

BANjALUKA- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je saučešće povodom smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina, Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, Eparhiji valjevskoj, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.


- Sa velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina, uglednog crkvenog velikodostojnika. Episkop Milutin ostaće upamćen kao veliki graditelj, obnovitelja manastira i monaštva, predan vjeri i tradiciji - istakao je Dodik.
Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je smrt episkopa Milutina veliki gubitak za cijeli pravoslavni svijet i za sve ljude dobre volje, a prije svega za SPC, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Ova vijest rastužila je sve pravoslavne vjernike koji su uvažavali duhovni put episkopa Milutina, utemeljen na hrišćanskim vrlinama i njegovanju neprolaznih vrijednosti čovječanstva. Još jednom primite izraze mog iskrenog saučešća u ovom tužnom trenutku za SPC - istakao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je blaženopočivši episkop valjevski Milutin iskreno i predano služeći Gospodu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i vjerujućem narodu dao istinski doprinos očuvanju nacije, vjere i tradicije, po čemu će ostati upamćen u narodu i svima koji su ga poštovali.

Cvijanovićeva je povodom smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina uputila telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu SPC, Eparhiji valjevskoj, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

- Sa tugom sam primila vijest o smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina. U ime građana Republike Srpske i u svoje, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća -navodi se u telegramu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu SPC, kao i Eparhiji valjevskoj povodom smrti Njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog Milutina, čiji će doprinos u gradnji i obnovi hramova i njegovanju duhovnosti ostati kao vrijedna zaostavština vjerujućem narodu.

Višković je istakao da je sa tugom i žaljenjem primio vijest o smrti episkopa Milutina, koji je vjerno i usrdno služio Gospodu, Eparhiji i svim vjernicima.

- U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća - naveo je Višković u telegramu saučešća.

I predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je danas Svetom arihejerskom Sinodu SPC, u svoje ime i u ime Narodne skupštine, telegram saučešća povodom smrti episkopa valjevskog gospodina Milutina.

- Vijest o smrti vladike Milutina, kao i informacija da se nalazio na bolničkom liječenju od virusa korona, sve nas je zatekla i ražalostila. Ovo je samo još jedna potvrda da svi zajedno moramo ozbiljno i odgovorno da shvatimo situaciju u kojoj se nalazimo i još jednom, kao i bezbroj puta u srpskoj istoriji, zajedničkim snagama da se izborimo sa pandemijom koja je napala i nas i cijeli svijet - napisao je predsjednik Čubrilović u telegramu Sinodu SPC.

Eparhija valjevska saopštila je da se u protekloj noći u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu upokojio njihov duhovni otac, Preosvećeni Episkop valjevski gospodin Milutin, nakon kraće bolesti izazvane korona virusom. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana