Zvaničnici o posjeti Lavrova: Rusija oduvijek bila u funkciji zaštite Dejtonskog sporazuma

Srna
Zvaničnici o posjeti Lavrova: Rusija oduvijek bila u funkciji zaštite Dejtonskog sporazuma

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je odnos Rusije prema Republici Srpskoj prijateljski, te da je posebno važno što je ova zemlja oduvijek bila u funkciji zaštite Dejtonskog sporazuma.

- Kada je riječ o BiH, oni pokazuju dosljednost i odavno, kao i mi, govore da nema mjesta za visokog predstavnika, da je ovo zemlja koja treba sama da gradi svoj put - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci povodom sutrašnje posjete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova BiH.

Ona je zahvalila Ruskoj Federaciji na tom jasnom stavu koji pokazuje u Savjetu bezbjednosti UN.

Cvijanovićeva je naglasila da između Srpske i Rusije godinama postoji dobra, prijateljska saradnja, političko razumijevanje, ekonomska podrška, te izrazila uvjerenje da će saradnja ubuduće biti još bolja.

- U suštini sve što su do sada radili daje nam za pravo da vjerujemo da ćemo i u narednom periodu imati dobru saradnju - zaključila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je dolazak ruskog šefa diplomatije u Republiku Srpsku veliki događaj, te da će s njim razgovarati kompletno rukovodstvo Srpske.

- Njegova posjeta Srpskoj za mene lično je važnija od posjete Predsjedništvu BiH. Lavrov je prijatelj Srpske, čovjek koji je dugo godina bio ministar, a prije toga ambasador u Ujedinjenim nacijama i razumije detalje o problemima u BiH, a za nas je vema važno da imamo ljude koji razumiju detalje - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, mnogim diplomatama koji dolaze u BiH u interesu su samo neke globalne stvari i niko ne želi da se bavi detaljima.

- Lavrov je s druge strane čovjek koji se razumije u to i predstavlja jednu veliku Rusiju koja je nama prijateljska sa stanovišta poštivanja Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava - objasnio je Dodik.

Rusija se posljednjih desetak godina, rekao je Dodik, nije pridružila nijednoj aktivnosti viskog predstavnika u BiH u pogledu poduzimanja i nametanja mjera.

- To znači da su sve mjere koje je visoki predstavnik poduzeo nelegalne jer je predviđeno da za njih postoji konsenzus međunarodnog faktora, a te mjere nisu imale konsenzus u pogledu izuzetog stava Rusije - istakao je Dodik.

S druge strane, naveo je srpski član Predsjedništva, Rusija je veoma predano čitala izvještaje koje je Srpska dostavljala Savjetu bezbjednosti i ukazivala na te elemente.

- Lavrova ćemo upoznati o stanju kako ga mi vidimo. Mislimo da je BiH pogrešna zemlja sa stanovišta sadašnjeg vremena, te da svi napori koji su uloženi nisu obezbijedili da se nešto od nje napravi. Ako to nije uspjela masovna vojna, finansijska i politička intervencija međunarodne zajednice, onda na koji način misle sada da nešto urade - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je primarno za to da se postigne dogovor i očuva izvorni Dejton, ali da nije za razne ekskurzije u vezi sa Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naveo da je visoki predstavnik Pedi Ešdaun napravio ozbiljne probleme u BiH, te da se sada vidi da su rješenja koja je on tada nametnuo doveli do takve BiH koja je u apsolutnoj krizi.

- BiH je neuspješna zemlja i o tome želimo da pričamo i sa Lavrovom - rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana