Zvaničnici iz Srpske pokazali jedinstvo na sastanku u Beogradu

Srna
Zvaničnici iz Srpske pokazali jedinstvo na sastanku u Beogradu

BEOGRAD - Srpski zvaničnici pokazali su jedinstvo na sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sastanku sa Vučićem, kao i sa strankama pozicije i opozicije Srpske i Srbije, manifestovano je jedinstvo po nacionalnim pitanjima i postignuta saglasnost da treba ojačati poziciju Srpske i Srbije.

Stevandić: Srpska ne može dopustiti narušavanje Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je rukovodstvo Srbije, a pogotovo predsjednik Aleksandar Vučić, svjesno da Republika Srpska ne može da dopusti narušavanje Dejtonskog sporazuma i da se odluke donose van parlamenata u 21. vijeku.

Stevandić je, nakon zajedničkog radnog ručka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima političkih partija iz Srpske i Srbije u Beogradu, rekao da Republika Srpska ne može da povuče svoju odluku, već onaj ko je to učinio protivno Ustavu BiH i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska, s druge strane, razumije Srbiju i ne želi ničim da oteža njenu spoljnopolitičku poziciju.

"Želimo da ono što je ranije rečeno od garanata Dejtonskog sporazuma do najave da će Srbija uvijek stajati uz svoj narod gdje god se nalazio ne samo u Republici Srpskoj. To je nama potpuno dovoljno da možemo mirnije da dočekamo neizvijesno vrijeme koje je pred nama", zaključio je Stevandić.

Đokić: Zajednički održati stabilnom Srpsku i ekonomski je jačati

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je danas u Beogradu da je važno da postoji visok nivo solidarnosti i spremnosti političkih predstavnika Srpske i Srbije da zajedno budu okupljeni oko istog cilja - da održe stabilnom Republiku Srpsku i da joj pomognu da ekonomski jača, a ubuduće će se to još samo više potvrđivati.

"Raduje me postignuti stepen političkog jedinstva i spremnosti da se to jedinstvo očuva u Srpskoj, ali isto tako i u Srbiji i da je to usmjereno ka najboljim namjerama Republike Srpske da doprinese stabilnosti u regionu", rekao je Đokić novinarima nakon današnjeg sastanka najviših političkh predstavnika Republike Srpske i Srbije.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trudi se da u tome pomogne i da ovaj region živi normalan i stabilan život i brojne su njegove pozitivne inicijative, koje samo treba primijeniti u praksi.

Đokić je rekao da je od velike važnosti što su se danas sastali svi predstavnici političkog života Srbije i Republike Srpske na jednom mjestu okupljeni oko jedne teme, a to je kako na najbolji način u ovom vremenu djelovati, a da pri tome Srbija i Srpska ne budu ona strana koja prouzrokuje teškoće i probleme, već želi i bori se za rješenja.

Pokazan je visok stepen odgovornosti u ovom trenutku krize koju je izazvao visoki predstavnik pokušajem nametanja dopuna zakona koji se bavi prošlošću BiH.

Umjesto da to radi neko parlamentarno tijelo u BiH, to je uradio visoki predstavnik koji nije u zvaničnoj proceduri potvrđen za to mjesto, istakao je Đokić.

On je naveo da je nelegalno izabrani visoki predstavnik i time prihvatio ono što je uradio njegov prethodnik koji je više puta nastupao pred Savjetom bezbjednosti iznoseći niz netačnih činjenica o BiH i odnosima u BiH.

"Mi imamo ozbiljan problem u ovom trenutku, ali smo željeli danas da kažemo ovdje da kriza u BiH nije samo uzrokovana udarom prethodnog visokog predstavnika. Bazni problemi u BiH su druga kriza. To je kriza u odnosima Hrvata i Bošnjaka i kriza u Federaciji BiH koja već više godina nema vladu. Dakle nije odgovornost na Srbima nije odgovornost na srpskoj politici nego prosto postoji mnoštvo problema u BiH", pojasnio je Đokić.

Nešić: Srpska ne može biti upitna

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da Republika Srpska ne može biti upitna, jer je njeno postojanje garantovano međunarodnim ugovorima, a njeno očuvanje je obaveza svih političkih faktora.

Nešić je, nakon zajedničkog radnog ručka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima Republike Srpske, te predstavnicima opozicije iz Srpske i Srbije, naglasio da BiH ima onoliko koliko se u njoj svaki narod osjeća komotno.

On je istakao da je odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka dodatno usložila i onako složenu situaciju u BiH i da je reakcija Republike Srpske bila iznuđena.

"Favorizovanje politike jednog naroda i nametanje odluka nikada nije donijela dobro, pa neće ni sada. BiH može funkcionisati samo na principu poštovanja i dogovora", rekao je Nešić.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pozivu i prilici da se razmijene mišljenja o situaciji koja opterećuje odnose u BiH i regionu.

Banjac: Još jednom potvrđeno jedinstvo političkih stranaka iz Srpske

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je da su predstavnici političkih partija iz Republike Srpske na današnjem radnom ručku u Beogradu, koji je organizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, još jednom manifestovali političko jedinstvo.

Banjac je rekao Srni da su sve političke partije iz Republike Srpske pokazale da čvrsto i jedinstveno kao jedna stoje pri stavu da ne može prihvatiti bilo kakve odluke OHR-a ili visokih predstavnika koji nisu izabrani po proceduri od Savjeta bezbjednosti UN.

"Bilo kakvo nametanje je neprihvatljivo za Republiku Srpsku i srpske političare, jer znamo da su OHR i visoki predstavnici u ovih 25 godina mijenjali političku i ustavno-pravnu strukturu BiH tako da Dejtonski sporazum potpisan u to vrijeme uopšte nije isti kao sada", istakao je Banjac.

Prema njegovim riječima, odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka je uvertira u buduće odluke visokog predstavnika koje bi trebalo da promijeni političko-pravnu i ustavnu strukturu BiH sa jednom parolom manje Republike Srpske - više BiH.

"Kristijan Šmit i dio međunarodne zajednice moraju shvatiti da je to neprihvatljivo za Republiku Srpsku i srpski narod. Mi smo danas kod predsjednika Vučića manifestovali političko jedinstvo svoh političkih partija iz Republike Srpske", kaže Banjac.

On je naveo da mu je drago što Srbija razumije situaciju u Republici Srpskoj i BiH i da je spremna, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma i garnat stabilnosti i mira na Balkanu, da se političkim sredstvima zaštiti srpski narod i Republika Srpska.

U Beogradu je danas održan radni ručak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sa zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima političkih partija iz Srpske i Srbije.

Šarović: Zajednički brinemo za Srpsku i njena prava

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da su predstavnici političkih partija iz Republike Srpske na današnjem radnom ručku u Beogradu, koji je organizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrdili da zajednički brinu za Republiku Srpsku, njenu autonomnost i njena prava.

"Naš stav u vezi odluke Valentina Incka je negativan i nepromijenjen. Neprihvatljivo je da, nakon toliko godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pojedinac donosi zakon bilo koje vrste umjesto domaćih institucija", rekao je Šarović Srni.

Šarović ističe da za ovu krizu ne treba upirati prst u Republiku Srpsku i njene predstavnike, već u Valentina Incka koji je kreator jedne vrlo loše atmosfere u BiH.

"Mislim da je pozicija Republike Srpske generalno principijelna i mi ne treba da budemo ti koji će produbljavati krizu", rekao je Šarović.

On kaže da ne očekuje od nelegitimno izabranog visokog predstavnika Kristijana Šmita da posegne dalje za bilo kakvim nametanjima u BiH, jer bi to predstavljalo mnogo koraka unazad kada je u pitanju budućnost BiH.

U Beogradu je danas održan radni ručak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sa zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima političkih partija iz Srpske i Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana