Zvaničnica EU pozvala lidere u BiH da „prestanu sa provokativnom retorikom i djelovanjem“

Agencije
Zvaničnica EU pozvala lidere u BiH da „prestanu sa provokativnom retorikom i djelovanjem“

BRISEL - Direktor pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst, u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH, apelovala je na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme.

Ajhorst je razgovarala putem telefona s političkim liderima Miloradom Dodikom (SNSD), Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ BiH), kao i s ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da „rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH“, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Naglasila je potrebu da se „prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem“.

- To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje – navedeno je u saopštenju.

Ajhorst je ponovila nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti BiH Ajhorst i specijalnog izaslanika SAD za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera od 27. do 30. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana