Žunić: Očekivana odluka ustavnog suda, čeka se na Sud BiH

Srna
Žunić: Očekivana odluka ustavnog suda, čeka se na Sud BiH

BANjALUKA - Šef Poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da je očekivana odluka Ustavnog suda BiH koji se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora, istakavši da se sada čeka odluka Suda BiH.

"Mi sada očekujemo odluku Suda BiH. Vjerujemo da ako imalo postoji pravde i zakona u BiH da će se naša apelacija uvažiti", rekao je Žunić Srni.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH bi trebalo da štiti i zakonitost jer se Ustav zasniva na zakonima koji ovdje postoje.

On je rekao da se od ovakvih tijela, koji na neki način upravljaju BiH, može očekivati svašta i ko zna kakve odluke.

Žunić je podsjetio da je Klub poslanika SNSD-a podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a BiH za prolongiranje lokalnih izbora, te zahtjev za ocjenjivanje zakonitosti Sudu BiH.

"Jasno je da su institucije Ustavnog suda BiH i Suda BiH pod patronatom stranaca i podnošenje ovog zahtjeva bila je jedina mogućnost da zaštitimo pravo, Republiku Srpsku i zakonitost", zaključio je Žunić.

Ustavni sud BiH odbacio je danas zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.

Ustavni sud razmotrio je zahtjev 28 poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a BiH i ocijenio da nije nadležan za odlučivanje u ovom slučaju.

SNSD je 26. maja uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke CIK-a da izbori budu odgođeni za 15. novembar.

Lokalni izbori u BiH bili su zakazani za 4. oktobar, ali ih je CIK prolongirao za 15. novembar.

 
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana