Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH: Srpska gradi štit od onih koji se igraju prava i pravde

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Velibor Tripić

Svi su duboko svjesni da su odluke Narodne skupštine obavezujuće za sve predstavnike Srpske na nivou BiH te da su rezultat pogrešnih poteza koje su drugi povukli, tako da ćemo dogovor poštovati i u Savjetu ministara, poručio je u intervjuu za “Glas” predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija.

Odbacujući tvrdnje pojedinaca iz FBiH da je na sceni državni udar zbog neučestvovanja predstavnika iz Srpske u odlučivanju na zajedničkom nivou, naglasio je da je jednostavno kap prelila čašu.

- Neke stvari ne možemo prihvatiti. Donosioci tih pogrešnih odluka su morali biti svjesni posljedica, ali neko je htio eksperimentisati. Sada je na sceni pokušaj da se stvori takva situacija da više niko nikada u BiH ne donosi zakonska rješenja, osim Parlamenta BiH, Narodne skupštine RS i federalnog Parlamenta - istakao je Tegeltija.

GLAS: Vjerujete li da ćemo u skorije vrijeme odluke sami donositi?

TEGELTIJA: Vrijeme nije ključni faktor za neke odluke. Treba stvoriti podlogu kako se ne bi ponovilo ono što se desilo kada je Valentin Incko odlazio. Niko u Srpskoj ne želi da se ujutru probudi i čuje da nema njene policije, da Ustavni sud BiH oduzme imovinu... Republika Srpska se mora zaštititi od bilo koga ko se igra prava i pravde u BiH.

GLAS: Trebaju li i promjene razmišljanja u međunarodnoj zajednici?

TEGELTIJA: Najveći dio je svjestan problema i da su neke od najkrupnijih proizveli upravo njihovi predstavnici. I međunarodna zajednica, često zbog razjedinjenosti i različitih problema, ne želi da aktivno učestvuje u rješavanju problema, posebno kada se Srpska poziva na pravo i pravdu, lagano sve zaobilaze, poručuju da je to praksa, da se neće ponoviti i tako dalje. Srpska ne smije sebi dozvoliti rizik da još jednom prehoda preko ove situacije i da opet neko nekada nameće neku praksu.

GLAS: Za Srpsku je problem i to, kako se ukazuje, što nisu ispoštovane sve procedure prilikom izbora njemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Da li ste o tome pričali sa Angelom Merkel prilikom nedavnog susreta?

TEGELTIJA: Jesam, ali je bilo mnogo više drugih tema, prije svega o veoma važnom projektu za zapadni Balkan čiji je nosilac bila njemačka kancelarka, kako će biti nastavljen i ko će ga predvoditi. Kada je riječ o Šmitu, nismo se usaglasili. Ne osporavajući njegov profesionalni kredibilitet, naš stav je da nije izabran kako je trebalo, a to kažu i dvije zemlje - stalne članice Savjeta bezbjednosti. Mi smo za to da se procedura vrati unazad i da kroz razgovore i definisanje uloge mjesne kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu, dođe do adekvatnog mandata. Ona smatra da to teško može da ide nazad tako da tu vjerovatno nikada neće biti saglasnosti, što može ukazivati na vrlo komplikovanu situaciju i vrlo nejasnu poziciju Šmita.

GLAS: Da li će biti sjednica Savjeta ministara BiH? Čeka se odluka za produženje privremenog finansiranja, a time i isplata plata.

TEGELTIJA: Sjednica će biti. Držaćemo se stavova Narodne skupštine, slijedićemo zaključke, ponašati se u interesu Srpske i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procjenjivati koliko ugrožavaju Srpsku ili veliki broj pojedinaca iz Srpske. Tu je, svakako, i odluka o privremenom finansiranju, ali i spremnost Srpske da isplati plate službenicima do deblokade ovog procesa.

GLAS: Da li Srpska može isplatiti plate onima sa adresom na njenoj teritoriji?

TEGELTIJA: Srpska to uvijek može da uradi i mora da štiti svoje građane, ali to je skupa odluka, dodatni trošak koji bi neopravdano platila. To je više od 70 miliona do kraja godine, a budžet zajedničkih institucija puni i Srpska. Ipak, političke odluke za budućnost Srpske su mnogo važnije od kratkoročnih finansijskih sredstava.

GLAS: Aktuelnu situaciju koriste pojedinci poput Željka Komšića i Bisere Turković i povlače poteze na svoju ruku, a od ranije se traži smjena Turkovićeve sa mjesta ministarke inostranih poslova. Da li su moguće promjene?

TEGELTIJA: Zahtjevi za smjene uvijek postoje, mnogi su tražili i moju smjenu, a od njih dvoje nisam vidio ništa što već nisam do sada. Njihovi medijski nastupi nisu ništa novo na političkoj sceni BiH. Ona je jedan od rijetkih ministara u Savjetu ministara koja ima potrebu da se stalno upliće i dio je horskog nastupa SDA, koji ne koristi nikome.

Projekti sa EU

GLAS: Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen stiže u BiH. Gdje je zemlja u ovom momentu kada je riječ o putu ka EU?

TEGELTIJA: Napravili smo dobrih stvari, ali sada je proces blokiran u Parlamentu BiH. Ranijem paketu obaveza je dodat i Izborni zakon. Evropa često postavi zanimljive uslove, a BiH se zapetlja u njihovom ostvarivanju. Nemamo ništa novo reći, ali je posjeta važna zbog završetka dva projekta koje je finansirala Evropska komisija. To je most na Svilaju i granični prelaz. Potvrdićemo i važnost projekata iz programa za zapadni Balkan. To su dionica autoputa od Johovca ka Vukosavlju, obnova željezničke pruge od Doboja do Šamca, izgradnja puta Foča - Šćepan polje i takozvana gasna interkonekcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana