Zoran Galić, direktor Granične policije BiH: Graničari su u stalnoj opasnosti od migranata

Marijana Miljić Bjelovuk
Zoran Galić, direktor Granične policije BiH: Graničari su u stalnoj opasnosti od migranata

Granični policajci svakodnevno su izloženi opasnostima usljed pojačanog migracionog pritiska koji se proširio duž čitave granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske” direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Naglasio je da su istovremeno intenzivirani i pokušaji nezakonitih prelazaka granice ka Hrvatskoj od strane migranata.

- Ovo stanje ne možemo riješiti postojećim kapacitetima i ljudstvom - rekao je Galić i dodao da bi uspješno odgovorili migrantskoj krizi potrebno im je više od 1.000 policajaca.  

GLAS: Sa kojim problemima se suočava Granična policija BiH?

GALIĆ: Suočavamo se sa sve većim zadacima. Jedan od najvećih izazova s kojima se borimo su nezakonite  migracije, a 2020. godina donijela je sa sobom i globalni problem - pandemiju virusa korona. Stalno smo u manjku sa kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, što dodatno otežava rad policajaca koji se nadljudskim naporima bore da adekvatno zaštitite granice.

GLAS: Koliko radnika nedostaje Graničnoj policiji?

GALIĆ: Imamo 2.117 policijskih službenika, a prema sistematizaciji nedostaje 309 za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice. Prema procjenama, kako bi se što kvalitetnije odgovorilo na migracijsko pitanje, nedostaje nam više od 1.000 policajaca. Pratimo stanje nezakonitih migracija duž cijele granice BiH te na osnovu analize rizika preraspoređujemo policajce na dijelove granice gdje je zabilježen najveći migracijski pritisak. Kao ispomoć angažovani su i pripadnici MUP-a RS, Agencije za istrage i zaštitu te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Ulažemo maksimalne napore u zaštiti granice.

GLAS: Koliko rad policije otežavaju ilegalni prelasci granica migranata?

GALIĆ: Granična policija preduzima niz mjera u cilju sprečavanja i suzbijanja nezakonitih migracija. Intenzivirana je razmjena informacija i drugih vidova zajedničkih aktivnosti s graničnim službama susjednih zemalja, te stalno vanredno angažujemo službenike po organizacijskim jedinicama Granične policije koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku. Nije jednostavno izboriti se s masovnim prilivom migranata, pogotovo jer nam nedostaje veliki broj kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta. Uprkos tome naši rezultati pokazuju da se uspješno borimo sa izazovima.

GLAS: Da li je ugrožena bezbjednost policije od strane migranata?

GALIĆ: Naši policajci svakodnevno su izloženi opasnostima. Ovo stanje ne može riješiti postojećim kapacitetima i ljudstvom, koji se maksimalno angažuju od 2017. godine. Policajci su u dodiru s ilegalnim migrantima među kojima ima i onih koji dolaze kao pripadnici poražene islamističkih vojnih formacija, koji ne prezaju ni od čega, a tek na petom, šestom mjestu su oni migranti čije zemlje su zahvaćene ratom te nastoje ući u zemlje Evropske unije. Od početka ove godine pripadnici Granične policije su spriječili 4.880 osoba da ilegalno pređu granicu.

Mjere

GLAS: Koliko rad graničnih policajaca otežava trenutna pandemija virusa korona?

GALIĆ: Preduzimamo sve mjere kako bi zaštitili policajce i građane BiH. Granične provjere obavljamo u skladu sa zakonom i odlukama Savjeta ministara. Granična policija raspolaže zaštitnom opremom za borbu protiv virusa korona, koju smo nabavili iz vlastitih sredstava i donacija.

Čekamo Savjet ministara

GLAS: Hrvatska je uvela karantin od 14 dana za sve one koji ulaze u tu zemlju iz BiH. Koji je Vaš stav o tome?

GALIĆ: Mi smo imali slobodan režim prelaska granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom bez ikakvih uslovljavanja. Međutim, sada je Hrvatska odlučila da promijeni svoje mjere i politike. Pretpostavljamo da će Savjet ministara, koji je nadležan za regulisanje pitanja ulaska stranih državljana u BiH, zauzeti adekvatan stav o tome. Mi ćemo sprovoditi sve odluke koje oni donesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana