Zoran Blagojević za "Glas": Ako bude pravde, Mahmuljina čeka žestoka kazna

Vedrana Kulaga Simić
Zoran Blagojević za "Glas": Ako bude pravde, Mahmuljina čeka žestoka kazna

DOBOJ, SARAJEVO - Ako bude pravde, biće i pravične kazne za bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina za stravične ratne zločine nad Srbima iz Vozuće i Zavidovića, kaže za "Glas" predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju Zoran Blagojević.

- Valjda će biti neko razuman pa da dođe pravda i pravičnost konačno i na naša vrata zbog onoga što je učinjeno našem narodu na Ozrenu i Vozući. Za sve što je počinjeno na tom području je krajnje vrijeme da neko odgovara. Ako je Rasim Delić nepravosnažno osuđen u Hagu na tri godine, a ta dva predmeta su usko vezana, i u ovom slučaju bi Mahmuljin morao da odgovara, ali kod nas se svašta dešava. Normalno je sve što nije normalno, tako da su sve opcije u igri - istakao je Blagojević.

Naglasio je da pitanje ko je i na takav svirep način pobio te ljude mora dobiti odgovor.

- Odrubljivane su glave, a zatvorenike su vukli po Zavidovićevima. I to oni imaju snimke - rekao je Blagojević i na kraju podsjetio i na dokumentarni film "Ljubi brata", u kojem ima sasvim dovoljno dokaza da svi zločinci budu osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Riječ je o dokumentarnom svjedočanstvu koje govori o mudžahedinima iz odreda "El mudžahedin" pristiglim iz arapskih zemalja koji su brutalno odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da te glave ljube.

Apelaciono vijeće Suda BiH juče je za 7. decembar zakazalo početak novog suđenja Mahmuljinu, kojem je ranije ovog mjeseca poništilo prvostepenu presudu od deset godina zatvora u predmetu jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El mudžahedin" nad srpskim civilima i vojnicima iz Vozuće i Zavidovića.

Svjedoci

Zoran Blagojević je istakao da malo ko još želi da komentariše i priča o svemu, jer je razočarenje dosadašnjim postupcima i epilozima više nego razočaravajuće.

- Na to sve svjedoci biološki nestaju. Sada i kada pronađemo tijelo ili otkrijemo masovnu grobnicu, nema ko da ih prepozna i da DNK - naglasio je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana