Zora Vidović saslušana u Tužilaštvu BiH: Istragu obustaviti, Srpska ne radi ništa što nije u skladu sa Ustavom

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da istragu o navodnom rušenju ustavnog poretka treba obustaviti jer Republika Srpska ne radi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH.


Vidovićeva je rekla da je danas u Tužilaštvu BiH saslušana u svojstvu svjedoka te da je predmet otvoren bez ikakvog osnova.

"Republika Srpska ne radi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH i ono što je doneseno na sjednici Narodne skupštine u skladu je sa Ustavom, jer Republika Srpska samo želi da vrati nadležnosti koje su joj oduzete", rekla je Vidovićeva novinarima.

Vidovićeva je napomenula da svi iz Republike Srpske smatraju da ne krše Ustav BiH.

"Naprotiv, Republika Srpska želi da radi i da donosi svoje propise u skladu sa Ustavom BiH. Ove nadležnosti koje su nam oduzete želimo da se vrate, jer i to je u skladu sa Ustavom BiH", istakla je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je u Ustavu BiH navedeno koje su nadležnosti BiH, a da je sve ostalo nadležnost Republike Srpske, odnosno entiteta.

"Smatram da ovaj predmet nema epilog nikakve krivice za Republiku Srpsku, jer mi apsolutno poštujemo /Ustav BiH/. Tako smo i na Narodnoj skupštini donijeli zaključak da sve što radimo bude isključivo u skladu sa Ustavom BiH", naglasila je Vidovićeva.

Komentarišući činjenicu da se u ovom predmetu saslušava veći broj zvaničnika iz Republike Srpske koji uglavnom dolaze iz Banjaluke, Vidovićeva je ocijenila da je proces preskup.

"Na kraju će taj proces obustaviti, jer zaista tu nema nikakve krivice", zaključila je Vidovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra je na posebnoj sjednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više lica zbog, kako su naveli, osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

U Tužilaštvu BiH su do sada saslušani pojedini zvaničnici i predsjednici političkih partija iz Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana