SIPA sprovodi akciju u Zenici: Na meti gradonačelnik Fuad Kasumović i saradnici

GS
Foto: gs

ZENICA - Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su danas pretrese na 11 lokacija na području Zenice, saopšteno je iz SIPA.

U operativnoj akcija „Zenicatrans“ policijski službenici SIPA vrše pretrese stambenih i službenih prostorija, u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, odnosno dokumentovanja nezakonitih aktivnosti službenih i odgovornih osoba u gradu Zenica.

Prema pisanju federalnih medija, akcija SIPA rezultat je višemjesečne istrage protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezi s poslovanjem „Zenicatransa“.

Federalni mediji navode, pozivajući se na nezvanične izvore, da je uhapšeno devet lica, a da bi trebalo da bude uhapšen i Kasumović.

-Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, oštećenje povjerilaca, prouzrokovanje stečaja i nesavjestan rad u službi iz Krivičnog zakona FBiH - navodi se u saopštenju SIPA.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko Dobojskog kantona u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

Kliks je jutros objavio da Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je dostupan na telefon, kao ni njegova saradnica. On se nešto kasnije oglasio na „Fejsbuku“ gdje je potvrdio da je „pod pratnjom policije.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona saopštilo je potom da se Kasumović nalazi u bjekstvu i demantovalo navode da je on uhapšen koji su se pojavili nakon što se oglasio na svojoj „Fejsbuk“ stranici.

-Akcija se provodi povodom predmeta javnosti poznatog kao „Zenicatrans“. Po završetku pretresa javnost će biti upoznata o rezultatima sprovedene akcije -saopšteno je iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

-Ovog trenutka nalazim se u pratnji policijskih službenika koji samo ispunjavaju zadatke koje su pred njih postavili kriminalna SDA i kriminalni dijelovi Tužilaštva. Moje spektakularno i filmsko privođenje režirali su bolesni umovi, među kojima ima kvarnih političara, tužilaca i novinara na čije sam vas djelovanje u ovih pet godina bezbroj puta upozorava - napisao je Kasumović.

Dodao je da su ga, ako je istražiocima trebala bilo kakva izjava, mogli pozvati.

-Odazvao bih se, kao što sam radio i desetine puta ranije tokom svog gradonačelničkog mandata. Međutim, kriminalna SDA igra na kartu izazivanja pažnje javnosti, koju uz pomoć plaćenih novinara i botova pokušavaju okrenuti protiv Fuada Kasumovića, jer u mojoj pravednoj i jednostavnoj politici vide jedinu prijetnju za gubitak vlasti u ZDK - tvrdi gradonačelnik Zenice.

Dodao je da je ovo napisao jer je znao šta SDA priprema.

-Cijeli grad o ovome priča još od prošlogodišnjih izbora, kada su SDA novinari putem javnih servisa, lokalnih portala i zvaničnih SDA – lažnih „Fejsbuk“ profila, koje vode plaćenici i dobro instruisani botovi, plasirali informacije da ću biti uhapšen - naveo je između ostalog u svom postu.

Potom je za sebe ustvrdio da je „moralna vertikala“. Zaključuje da je „svoju hrabrost, pamet i moralnu veličinu pokazao i dokazao kada je najviše trebalo te da je potpuno nevin u slučaju 'Zenicatransa', kao i u svakom drugom koji su mu, kako tvrdi, pokušali montirati.

Svoj post je završio riječima: „Uskoro se vidimo! Smrt fašizmu - sloboda narodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana