Zeljković: Privatne zabave pogoršavaju situaciju, moguće oštrije mjere u nekim opštinama

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković upozorio je da je u Srpskoj u posljednja dva dana blago pogoršana epidemiološka situacija.

- Razlog za to su privatne zabave, importovani slučajevi kada se naši državljani vraćaju iz inostranstva te nepoštivanje mjera u ugostiteljskim objektima. Do širenja virusa došlo je i u pojedinim privrednim subjektima gdje su se poštovale mjere na radnom mjestu, ali ne i prilikom prevoza i slično - rekao je Zeljković.

Dodao je da nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom te da je odgovornost na svakom pojedincu.

- U prethodna dva dana zabilježen je blagi rast broja zaraženih, u skladu sa epidemiološkom situacijom koja je i dalje nepovoljna, ali stabilna - kazao je Zeljković.

Naglasio je da se razmišlja o uvođenju oštrijih mjera ali samo u određenim lokalnim zajednicama u kojima postoji pogoršanje epidemiološke situacije.

Dodao je i da su pripremljene preporuke za visokoškolske ustanove koje će im uskoro biti proslijeđene.

- Svi građani koji imaju bilo kakve respiratorne probleme treba da se jave porodičnom ljekaru i da budemo odgovorni kada je riječ o poštovanju mjera - poručio je Zeljković.

Prema Zeljkovićevim riječima, simptomi zbog kojih građani treba da se jave nadležnom ljekaru su temperatura, slabost, kašalj, dijareja, povraćanje, mučnina.

- Ni u kom slučaju građani sa ovakvim simptomima ne bi smjeli da idu na posao ili na bilo koje mjesto gdje se okuplja veći broj ljudi dok ne budu pregledani ili eventualno testirani - napomenuo je Zeljković.

Epidemiolog u Institutu Jela Aćimović istakla je da su osobe koje imaju temperaturu i kašalj, koje primijete gubitak čula mirisa i ukusa, visoko sumnjive na kovid 19 i moraju se javiti nadležnom ljekaru radi testiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana