Zeljković: Ima građana koji se i dalje ne pridržavaju preventivnih mjera

Srna
Zeljković: Ima građana koji se i dalje ne pridržavaju preventivnih mjera

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da i dalje ima građana koji se ne pridržavaju preventivnih mjera, zbog čega je ponovio apel da je potrebno nositi zaštitnu masku, posebno je češće mijenjati, kao i držati fizičku distancu.

Zeljković je naglasio da se virus korona brzo širi unutar porodice, zbog čega je apelovao da roditelji koji su u izolaciji djecu ne šalju kod baba i djedova na čuvanje jer djeca često nemaju simptome, ali su prenosioci virusa, a starija lica su osjetljiva kategorija.

On je pohvalio građane jer su prepoznali značaj vakcinacije protiv sezonskog gripa u ovom periodu, koja je obavljena u najbržem mogućem roku, te napomenuo da će Institut u narednom periodu nastojati da dođe do novih količina vakcine.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je u protekla 24 časa testirano 306 uzoraka, od kojih su 134 bila pozitivna, te da je sada blizu 30.000 potvrđenih slučajeva od početka epidemije.

"Najlošiji parametar je trenutno veliki broj smrtnih slučajeva, kojih je sa današnjim danom ukupno 1.048 umrlih lica od virusa korona", rekla je Aćimovićeva.

Govoreći o vakcinaciji protiv gripe, Aćimovićeva je rekla da je ona u rekordnom vremenu završena za količinu vakcina koje je Institut nabavio za one koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a željeli su da se vakcinišu.

"Za četiri dana smo uspjeli da potrošimo sve doze vakcina za ljude koji su planirali da se vakcinišu, a 20.000 doza koje su usmjerene u domove zdravlja još nisu potrošene", istakla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da će stanovništvo biti obaviješteno o načinu vakcinisanja ukoliko budu obezbijeđene nove količine vakcina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana