Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH: Nemamo vremeplov da izbore vratimo u oktobar

Vedrana Kulaga Simić
Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH: Nemamo vremeplov da izbore vratimo u oktobar

Ovogodišnji lokalni izbori u BiH biće održani u novembru, kako je i definisano posljednjom odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH i nema vraćanja na prvobitni dan, istakao je u intervjuu za “Glas Srpske” novoizabrani predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

- Ako budžet institucija BiH za 2020. godinu bude usvojen iduće sedmice u oba doma Parlamenta BiH, izbori će biti 15. novembra, na dan koji smo i odredili. Optimisti smo i čini mi se da su institucije počele da rade ono što su dužne po zakonu, odnosno što su već trebale i da urade, ali nisu, zbog čega smo i pomjerili izbore sa 4. oktobra na polovinu novembra. Ne mislimo da će biti ugroženi izbori, ali na novi datum - rekao je Bakalar, koji je na čelnu poziciju u CIK-u izabran nakon što je istekao mandat Vanji Bjelici Prutina.

GLAS: SNSD je od Ustavnog suda BiH zatražio ocjenu ustavnosti odluke o pomjeranju izbora? Ako bi sud to prihvatio, da li to može da utiče na dan izbora?

BAKALAR: Ne bih da prejudiciram kakva bi mogla biti odluka suda, ali mogu da kažem da, kakva god bude, izbori ne mogu biti vraćeni na 4. oktobar jer nemamo vremensku mašinu da se vratimo u ranije doba i stanje. Rokovi su počeli teći i za izborne rokove i javne nabavke od onog datuma kada smo utvrdili novi datum izbornog dana.

GLAS: Postupci nabavke materijala i opreme za izbore su pokrenuti, da li ima problema dok se čeka novac iz budžeta?

BAKALAR: Bili smo u velikim dilemama da li uopšte možemo da krenemo u taj posao, jer nismo imali obezbijeđena sredstva. Tražili smo mišljenje Agencije za javne nabavke BiH i u skladu sa njihovim sugestijama počeli  smo sa tim aktivnostima, pozivajući se na dokument Okvirnog budžeta za naredne tri godine, gdje postoje procjene koliko novca treba za određene nabavke, ali ugovore sa ponuđačem za bilo kojoj od njih moći ćemo da zaključimo kada budemo imali operativna sredstva na računu.

GLAS: Dakle, i sa te strane je važno da budžet bude što prije usvojen?

BAKALAR: Da. Krenuli smo u te poslove jer smo imali veoma jasnu poruku od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da ne treba da brinemo o budžetu, već da radimo svoj dio posla. Tako smo i postupili, ali da smo i dalje u problemu, jesmo, dok god ne bude usvojen budžet za 2020.

GLAS: Šta pokazuju trenutni podaci o potencijalnom broju subjekata koji žele u izbornu trku? Da li će to biti u rangu posljednjih lokalnih izbora ili ima razlika?

BAKALAR: Teško je još procijeniti dok ne dobijemo konačan broj prijava. Posljednja informacija koju sam dobio jeste da imamo, na nivou BiH, 31 novoformiranu partiju, kojima smo dodijelili kodove jer nismo znali ni da su registrovani kod nadležnih sudova. Koliko će još biti nezavisnih kandidata, lista nezavisnih kandidata i već od ranije registrovanih stranaka znaćemo kada istekne rok za prijavu, a to je danas do 16 časova, te iste pregledamo. Preduzeli smo sve mjere da bismo zaštitili i službenike i one koji dolaze da predaju dokumentaciju usljed epidemiološke situacije.

GLAS: Jedna od obaveza je i praćenje kampanje. Prema očekivanjima mnogih, mahom zbog procjena da bi aktuelna epidemiološka situacija mogla potrajati, kampanje će se “preseliti” na internet i društvene mreže? Da li će to biti izazov i za komisiju?

BAKALAR: Izborna kampanja, prema rokovima, počinje 30 dana prije dana izbora. Pratićemo aktivnosti i ponašanje političkih subjekata, ali i  vidjeti kakva će tada biti epidemiološka situacija. To će sigurno biti novo iskustvo, ali ćemo pratiti sve, bez obzira na koji način bude tekla kampanja, i reagovati ako se utvrde povrede.

Bez odgovora

GLAS: Već su uočene određene malverzacije u prijavama, a CIK je i zatražio sastanak sa Tužilaštvom i SIPA? Da li je, u međuvremenu, utvrđeno još nepravilnosti?

BAKALAR: Nismo dobili odgovor ni sa jedne od tih adresa. Kada budemo imali bilo kakav odgovor, moći ćemo da kažemo nešto na tu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana