Željka Cvijanović: Za sada bez uvođenja rigoroznijih mjera, ali nećemo bježati od njih ako bude potrebno

Srna
Željka Cvijanović: Za sada bez uvođenja rigoroznijih mjera, ali nećemo bježati od njih ako bude potrebno

STANARI - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da za sada ne vidi mogućnost za uvođene rigoroznijih mjera zaštite zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona, ali da se od toga neće bježati ukoliko to bude neophodno.

- Sve zavisi od toga šta struka kaže. Ni zemlje u okruženju ne preduzimaju neke rigorozne korake kakve su preduzimale u onom periodu kada se pandemija pojavila - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Stanarima.

Cvijanovićeva je naglasila da je odgovornost na svakom pojedincu da vodi računa o sebi i svom okruženju, te da je to najbolji način da se očuva zdravlje zajednice.
- Podaci koje imamo posljednjih dana i u Republici Srpskoj i FBiH nisu ohrabrujući, ali slično je stanje i u Evropi i globalno. Ako bude potrebno uvodićemo rigoroznije mjere, ali ne vidim da će se to sada desiti. Na nama je da sačuvamo i sebe i naš zdravstveni sistem - poručila je Cvijanovićeva.

Imenovanja pozitivan znak

Željka Cvijanović izjavila je da današnja imenovanja na pozicije u institucijama BiH predstavljaju početak procesa koji nije ni trebalo da bude blokiran u prethodne dvije godine i poručila da je sada neophodno na dnevni red vratiti sistem koordinacije.

- Imenovanja su trebala davno da se završe, ali i ovo danas predstavlja pozitivan znak. Smatram da treba da budu nastavena i imenovanja, ali i dalji koraci u vezi sa izvršenjem određenih obaveza koje moramo zajedno uraditi - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su prethodne dvije godine izgubljene prvo dugim čekanjem formiranja vlasti, a nakon toga velikim zakulisnim, ali i onim otvorenim političkim igrama i igricama koje su bile na sceni.
Prema njenim riječima, sada je neophodno na dnevni red vratiti sistem koordinacije.
- Neophodno je da se taj sistem primjenjuje kada je u pitanju koordinisano djelovanje različitih nivoa vlasti u okviru BiH. Od Savjeta ministara, ali i od entitetskih vlada očekujem da ponovo počnu da se ponašaju u skladu sa onim mehanizmom koordinacije koji je bio na stolu ranije i kojeg smo se pridržavali - poručila jee Cvijanovićeva.

Savjet ministara BiH imenovao je danas za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Draška Milinovića, Službenog lista BiH Dragana Prusinu i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadra Marka Vujevića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana