Željana Zovko, poslanik u Evropskom parlamentu: Očekujem da Šmit zatvori OHR

Vedrana Kulaga Simić
Željana Zovko, poslanik u Evropskom parlamentu: Očekujem da Šmit zatvori OHR

Evropa treba da pomogne BiH, ali u samoj zemlji mora biti stvorena takva atmosfera da lokalni političari preuzmu punu odgovornost nad BiH i da je povedu ka briselskom putu preko Sarajeva, Mostara i Banjaluke.

Istakla je to za “Glas Srpske” poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko koja je predsjedavala sjednici Komiteta za spoljne poslove na kojoj je u ponedjeljak raspravljano o situaciji u BiH, odnosno nacrtu rezolucije.

Tokom diskusije, u kojoj je učestvovalo više članova Evropskog parlamenta i drugih evropskih institucija, najviše priče bilo je o migrantskoj krizi, kašnjenju u postupku vakcinacije i neophodnosti ustavnih reformi kako bi BiH postala funkcionalna država na stabilnom putu ka EU.

Zovko, koja je i bivša ambasadorka BiH, naglašava da BiH, ipak, ne može sama da se izbori sa svim i da joj je za neke stvari potrebna veća pomoć EU.

- Autor dokumenta i izvjestilac za BiH Paulo Ranžel je dao sveobuhvatnu sliku o stanju i zatražio veću pomoć u rješavanju neriješenih problema, te dao prijedloge i rješenja s ciljem izlaska iz ćorsokaka u kojem se nalazi. Pred nama je godina koja nije izborna i u kojoj se mogu sve reforme, koje su i tražene kroz 14 evropskih uslova s ciljem dobijanja kandidatskog statusa, sprovesti konsenzusom između političkih lidera - istakla je Zovko.

GLAS: Na koje konkretno mislite?

ZOVKO: To je izborni zakon. Reforma pravosuđa je veoma bitna i bez toga BiH ne može očekivati nikakve zelene signale iz Evropske komisije. I izvjestilac i ja, u svom izlaganju, smo naglasili da se BiH ne može sama boriti sa migrantskom krizom jer je riječ o ozbiljnoj problematici. To, u suštini, stvara i velike probleme na granici sa EU jer je to posljednja stanica prije ulaska u EU i tu zatražili pomoć i od Evropske komisije i veću fokusiranost na nefunkcionalnost same države jer je očigledno da stvari ne funkcionišu. Nešto se tu mora učiniti, ali ključ je na liniji Sarajevo - Banjaluka - Mostar, a ne na drugim adresama.

GLAS: Da li to znači da je i ovaj put upućena poruka da dogovori o važnim pitanjima moraju biti postignuti unutar BiH i podržani od strane sve tri konstitutivna naroda?

ZOVKO: Apsolutno. Često smo na to ukazivali. Očekujemo da dobijemo i sagovornika sa druge strane, odnosno u BiH, te da otvori dijalog. Pričala sam i sa novim glavnim sekretarom u Službi za spoljne poslove i tražila da Evropa bude predvodnik u pregovorima na zapadnom Balkanu.

GLAS: Nedavno ste istakli da se nadate da će novi visoki predstavnik ujedno biti i posljednji koji će doći u BiH i sa kratkim mandatom?

ZOVKO: Ohrabrena sam činjenicom da Njemačka za tu poziciju kandiduje svog člana jer poznavajući njemačku pragmatičnost i osjetljivost prema javnim finansijama, očekujem da Kristijan Šmit bude posljednji i zatvori Kancelariju visokog predstavnika.

Vakcine

GLAS: Kažete i da ste ukazali na potrebu da što prije bude obezbijeđena određena doza vakcina protiv virusa korona. Šta se dešava u toj oblasti?

ZOVKO: Pozvala sam da vakcine budu što prije obezbijeđene. Problema ima u čitavoj EU, kasni se sa tim, ali tražimo da BiH i čitav zapadni Balkan budu u prioritetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana