Zelene beretke odale počast Caci u vrijeme obilježavanja zločina na Kazanima

GS
Zelene beretke odale počast Caci u vrijeme obilježavanja zločina na Kazanima

SARAJEVO - Udruženje ratnih veterana Zelene beretke danas je odalo počast te objavilo čitulju za Mušana Topalovića Cacu, čovjeka koji direktno stoji iza ubistava najmanje 17 stanovnika Sarajeva srpske nacionalnosti tokom 1993. godine na lokalitetu Kazani iznad Sarajeva, javio je Kliks.

Topalović, za koga u Sarajevu tvrde da je tada bio „odmetnuti pripadnik Armije RBiH“ nakon tog čina je ušao u sukob sa rukovodstvom takozvane ARBiH te je u vojno-policijskoj akciji 18. oktobra 1993. savladan i to tek nakon što je ubio devet pripadnika Vojne policije Armije i policije RBiH.

Zelene beretke uprkos takvom zločinu svake godine odaju počast Caci, koji je prvobitno ukopan kao NN lice, ali su 1996. godine njegovi posmrtni ostaci prebačeni na mezarje Kovači.

Upravo su pripadnici Zelenih beretki danas posjetili Kovače i odavali mu počast. Devet ubijenih pripadnika takozvane Armije RBiH - Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić ukopani su u Velikom parku u Sarajevu.

Gradsko vijeće Sarajeva će na sutrašnjoj sjednici glasati o podizanju spomenika za ubijene Srbe na Kazanima po prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić. Na prijedlog teksta gradonačelnice Naša stranka je uputila amandman o kojem bi se Gradsko vijeće takođe trebalo izjasniti.

Za zločine na Kazanima pod rukovodstvom Mušana Topalovića Cace procesuirano je dvanaest njegovih vojnika. Neki su osuđeni na simbolične kazne, a neki su oslobođeni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana