Zbog prodaje diploma uhapšeno 20 ljudi, pala i dva inspektora

Darko Momić
Zbog prodaje diploma uhapšeno 20 ljudi, pala i dva inspektora

Banjaluka - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su u okviru akcije “Pero” uhapsili najmanje 20 osoba zbog sumnje da su učestvovali u izdavanju nekoliko hiljada lažnih diploma, od osnovne i srednje škole, preko diploma o završenim kursevima jezika do fakulteta, čime je budžet FBiH na ime neplaćenog poreza oštećen za više od 200.000 KM.

Među uhapšenima su bivši delegat u federalnom Domu naroda i generalni sekretar A-SDA Admir Hadžipašić koji je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus” iz Cazina, kao i njegov ortak iz Istočnog Sarajeva Goran Lalović. Istovremeno su zbog odavanja informacija o ovom predmetu uhapšeni službenici SIPA iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva Predrag Mrđa i Božo Purković.

Portparol SIPA Luka Miladinović precizirao je da je akcija “Pero” rezultat višemjesečne istrage koja se sprovodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda u Bihaću.

- Uhapšeno je više lica i pretresene su stambene i poslovne prostorije na 12 lokacija u Bihaću, Cazinu, Sarajevu, Zenici, Tuzli, Visokom i Istočnom Sarajevu. Svi su osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, primanje dara i drugih oblika koristi, te pranja novca - rekao je Miladinović.

On je potvrdio i da je paralelno sprovedena akcija “Blic” u kojoj su uhapšena dva pripadnika SIPA koji su imali status državnih, a ne policijskih službenika.

Portparol Kantonalnog tužilaštva USK Irena Marjanović-Čavkić rekla je da je na ovom predmetu pet mjeseci radio tužilački tim, a istragom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, a da je slobode lišeno njih 20.

- Krivična djela za koja se sumnjiče su organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlašćenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, falsifikovanje isprave, pranje novca i utaja poreza. Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizovana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite sertifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdato više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protivpravna imovinska korist. Tužilaštvo je za proteklih pet mjeseci uspjelo dokumentovati više od 300 izdatih lažnih diploma - rekla je Čavkić.

Agencija za istrage i zaštitu SIPA saopštila je da je u okviru akcije “Pero”  izdala pet naloga za privremenu zabranu raspolaganja novcem na devet računa u ukupnom iznosu od 1.078.234 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana