Zbog migranata spremni da se odsele iz grada

Dragana Orlović
Zbog migranata spremni da se odsele iz grada

Bosanski Petrovac - Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca usvojilo je rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju u toj opštini, u protivnom, uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću, a spremni su i na radikalnije mjere.

Jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice Opštinskog vijeća, održane u subotu, odnosila se na donošenje rezolucije u vezi sa prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno polje u Bosanskom Petrovcu, koje je vlasništvo privrednika Halila Bajramovića.

Načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić, koji je i bio inicijator te sjednice, poručio je da su protiv toga da migranti budu smješteni u ovoj opštini, ocijenivši da bi taj potez bio izuzetno otežavajući za cijelu lokalnu zajednicu.

- Ovo je ruralna sredina opterećena mnogim problemima, a migrantska kriza bi nas samo dodatno opteretila. To bi nas u stvari dovelo u kolaps i ne bismo mogli normalno funkcionisati - istakao je Prošić.

Prema njegovim riječima, Bosanski Petrovac ima oko 4.500 stanovnika i neodrživo je da u tu opštinu sada dođe oko 5.000 migranata.

- Nadam se da će i u Savjetu ministara BiH imati razumijevanja za ovaj problem. Ukoliko ne budu, bićemo prinuđeni da primijenimo i druge radikalne mjere - objašnjava Prošić.

Neke od tih radikalnih mjera biće, kako objašnjava Prošić, blokada magistralnog puta, a u krajnjem slučaju spremni su i da napuste svoj grad i upute se u pravcu EU.

- Krenućemo i u izbjegličku kolonu. Jednostavno, branićemo se ukoliko bude potrebno na sve načine protiv takvog rješavanja migrantske krize, koje se definitivno kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumskim normama - naglasio je Prošić.

Vijećnik SNSD-a u Opštinskom vijeću Svetko Dukić rekao je da problem migranata nadležni u BiH treba da riješe na drugi način, a ne da ih dovedu u to mjesto.

- Kao građanin trudiću se na sve načine da ovaj prijedlog ne prođe. Ne može jedna najnerazvijenija mjesna zajednica u BiH, gdje živi srpski narod, da rješava problem migranata - poručio je Dukić, koji je i predsjednik Mjesne zajednice Kolunić, kojoj pripada selo Medeno Polje.

Dukić kaže da su protestnom šetnjom već dali do znanja da neće dopustiti da migranti budu smješteni u Medeno Polje.

U znak protesta zbog ideje Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno Polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac su polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu na magistralnom putu Bosanski Petrovac - Bihać u subotu obustavili saobraćaj. Oni su svim učesnicima saobraćaja tada podijelili usvojenu rezoluciju.

Sukobi u Bihaću

U blizini stadiona u Bihaću u noći između subote i nedjelje došlo je do sukoba među migrantima i tom prilikom je jedno lice povrijeđeno. U toj tuči su, prema nezvaničnim informacijama, korišćene sjekire i letve, a veći incident je spriječen zahvaljujući intervenciji mještana.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da se oko 22 časa u subotu desio incident u naselju Luke, u kojem je jedno lice zadobilo lakše povrede i prebačeno u bolnicu, ali da nije poznato ko je napadač. Više migranata sukobilo se navodno i oko 17 časova u subotu kod bihaćke bolnice, a policajci su pronašli jednu osobu sa teškim povredama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana