Zbog dolaska Sergeja Lavrova bezbjednost na najvišem nivou

ATV
Zbog dolaska Sergeja Lavrova bezbjednost na najvišem nivou

Banjaluka - Dolazak ministra inostranih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, veliki je događaj za Republiku Srpsku, ali i bezbjedonosni izazov.

Da bi sve prošlo u najboljem redu pripreme su u punom jeku. Bezbjednost će biti podignuta na najviši nivo. Veliki broj policajaca biće angažovan na događaju, dok će rute kojima će se gost iz Rusije kretati biti zatvorene za saobraćaj. Praksa je da se ne saopštava tačna putanja.

 
Objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini rusko-srpskog centra u izgradnji, gdje će Lavrov prisustovatri polaganju kamena temeljca 17. septembra, neće raditi, a građani se pozivaju na razumijevanje jer će biti određenih restrikcija. 

Predsjednik Republike danas poručuje da Srpska ima iskustva u organizovanju ovakvih događaja i dok iz policije, za ATV, ističu da su uvijek bili na visini zadatka.
 
“Koristićemo najviši stepen obezbjedjenja, koji policija može da koristi u prvom stepenu koji se tri put za ovih 20 godina koristi, kad je dolazio papa, prije par mjeseci Matvijenko i evo sada dogovorili smo ssve mjere bezbjednosti i nadam se da će sve proteći u najboljem redu”, istakao je Darko Ćulum, direktor policije RS. 

“Biće neke ulice zatvorene, biće drugih bezbjedonosnih radnji koje će se učiniti, Banjaluka je inače bezbijedan grad, ali kada dolazi tako visoko rangirane ličnosti u svjetskoj politici onda je to uobičajena stvar svugdje u svijetu”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Organizacioni odbor koji je zadužen za posjetu Sergeja Lavrova formiran je na republičkom nivou. Za dio protokola zadužena je i Srpska pravoslavna crkva s obzirom na to da je povod dolaska osveštanje hrama. Grad Banjaluka takođe je zadužen za dio posla i to logističkoj podšci, saobraćaju ali i za dio komunalnih pitanja.

“U ovom momentu to teče uredno, značaj je veliki ako dolazi ministar inostranih poslova jedne globalne super sile, Ruske federacije sa kojom RS teži da ima dobre odnose nesumnjivo je da to daje značaja Republici Srpskoj”, istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Stručnjaci za bezbjednost poručuju da je obezbjeđenje objekata i lica veoma važan posao. Kada dolazi važna ličnost, kažu, cijela policijska struktura mora biti uključena. Važno je uraditi bezbjedonosne provjere i procjene, da bi sve bilo na visokom nivou. 

“Nema nikakvih saznanja da bilo ko ima interes da u Banjluci naruši taj skup, a naravno i kada bi bilo takvih osoba koje imaju takve interese tu je kontra obavještajna zaštita najvažnija, po dubini operativne provjere su izvršene i mislim da policija RS može da napravi obezbjeđenje mnogo većeg stepena”, istakao je Dragomir Jovičić, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Banjalučani su uvjereni da će posjeta Sergeja Lavrova proteći bez problema. 

“Navodno ovdje su rekli da se neće raditi radi bezbjednosti, valjda to tako treba”.

“Dolazi delegacija i to je jedan veliki plus”.

“Mislim da će sve biti ok”, istakli su građani.

Ruska delegacija sa ministrom Sergejom Lavrovim na čelu, u Banjaluku stiže u ponedjeljak. Prisustvovaće osveštanju temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, koji se gradi u čast porodice Romanov. 

Osim zvanica, pažnju privlači i izgled koji će hram imati. Prostiraće se na šest i po hiljada metara kvadratnih, imaće tri oltara sa pet kupola i posebni zvonik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana