Zbog “Dobrovoljačke” optužnica i protiv Kerima Lučarevića

GS
Zbog “Dobrovoljačke” optužnica i protiv Kerima Lučarevića

SARAJEVO -Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kerima Lučarevića iz Sarajeva zbog zločina nad civilima i vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Lučarevića (64) terete se da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše JNA i Teritorijalne odbrane RBiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlašćenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

-Optuženi se tereti da 2. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela - navodi Tužilaštvo BiH.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Lučarević nije bio obuhvaćen optužnicim koja je podignuta 27. aprila, a koja tereti Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Suđenje Ganiću i još devetorici optuženih trebalo je da počne 23. novembra, ali je odgođeno zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih za 14. decembar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana