Završena sjednica vlada Srpske i FBiH, usaglašeni zaključci

V. K. S.
Završena sjednica vlada Srpske i FBiH, usaglašeni zaključci

BANjALUKA - Četvrta zajednička sjednica, a prva u ovom sazivu ministara iz vlada Republike Srpske i FBIH održana je u Banjaluci, a akcenat je stavljen na deblokadu projekata koji su važni za sve u BiH.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je na konferenciji za novinare istakao da je usaglašeno sedam zaključaka, ali i da ih je ostalo još u daljem razmatranju.

- Važno je da smo sjeli za isti sto jer ako ne pričamo nećemo ništa dogovoriti. Usaglasili smo da resorna ministarstva razgovaraju - rekao je Višković.

Stav je da je potrebno trajno zabraniti izvoz trupaca iz BiH, a usaglašeno je i da ide jedan glas iz BiH kada je riječ o problematici Trgovske gore jer je za sve neprihvatljivo da na toj lokaciji bude odlagan radioaktivni otpad.

Jedna od tema bila je izgradnja saobraćajnica na dionicama trase autoputa Beograd - Sarajevo.

- O svemu smo razgovarali. Neke zaključke nismo mogli da kandidujemo i usaglasimo, ali oni će brzo na dnevni red. Projekti koji su bitni za BiH su važni svima i niko se nikome neće miješati u poslove - rekao je Višković i dodao da  će uskoro biti rješeni problemi u zajedničkoj kompaniji Elektroprenos BiH.

Federalni premijer Nermin Nikšić je poručio da se vidi da dvije vlade mogu i trebaju da rade zajedno kako bi rješavali stvarne probleme građana u ovoj zemlji.

- Zabrana oblovine nam je veoma važna, kao i da BiH nastupa jednim glasom kada je u pitanju Trgovska gora - istakao je Nikšić koji smatra da je sjednica bila " veoma lagana".

BiH, kaže, ne zaslužuje da se valja u blatu.

- Pokazali smo da želimo da radimo u interesu privrede i građana kako bi ih zadržali u ovoj zemlji, a neki iz vratili - zaključio je Nikšić.

Višković: Usaglašen zaključak o izgradnji brze saobraćajnice Beograd - Sarajevo

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su vlade Srpske i Federacije BiH /FBiH/ danas usaglasile zaključke koji se odnose na izgradnju brze saobraćajnice ili auto-puta Beograd - Sarajevo, ali i da je neophodan nastavak saradnje i koordinacije policijskih i agencija iz oblasti bezbjednosti.
"Kada je riječ o obrazovanju, smatramo da ima prostora da se napravi još bolja konekcija u sferi nauke", rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i FBiH.

On je dodao da je razgovarano i o pitanjima iz oblasti privrede, zdravstva, trgovine, turizma, socijalne zaštite, porodice, omladine, sporta i ostalih.

"Neke zaključke danas nismo usaglasili, ali ćemo ih veoma brzo usaglasiti. Razgovarali smo i o južnoj i istočnoj gasnoj interkonekciji i saglasni smo da imamo, ako treba, i sjevernu i zapadnu jer želimo da u trenutnim okolnostima koji su u Evropi ne dovedemo naše privrednike i građane da ostanu bez tog resursa i mogućnosti da biraju povoljnijeg dobavljača", istakao je Višković.

On je ponovio da Srpska nema ništa protiv južne gasne interkonekcije, da je to dobro za BiH, te da su dobili poruke od kolega iz FBiH da nemaju ništa protiv istočne gasne interkonekcije.

"Nismo razgovarali o projektu izgradnje aerodroma u Trebinju, ali ne znači da ne možemo i o tome da se dogovaramo, jer će taj aerodrom donijeti dobro svim građanima BiH, ne bi ga koristio samo jedan narod na štetu drugog", naglasio je Višković.

On smatra da bi u budućnosti dvije vlade mogle kandidovati projekat elektrifikacije željezničke pruge od Doboja prema Tuzli i Zvorniku, a potom i od Zvornika ka Beogradu i da se na taj način napravi najbliža konekcija povezivanja BiH sa Srbijom, što bi bilo na korist privredi iz tuzlanskog i zvorničkog područja.

Višković je rekao da je prije sjednice vlada imao sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem sa kojim je usaglasio da niko nikoga ne blokira za projekte koji su od interesa dva entiteta i da u narednom periodu dogovore sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto o zajedničkim projketima koji će biti kandidovani prema EU i međunarodnim finansijskim organizacijama.

Višković je rekao da su razgovarali i o tome da u narednom periodu zakažu i skupštinu akcionara "Elektroprenosa BiH" i da riješe pitanja koja su na dnevnom redu u vezi sa ovim preduzećem.

On je dodao da su razgovarali i o raspodjeli sredstava koji se nalaze na računima Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, a odnose se na putarinu.

"Trenutno ima više od 200 miliona KM. Radna grupa već radi na tom pitanju i u srijedu očekujemo sjednicu Upravnog odbora UIO i dogovorili smo na koji način ovo pitanje da riješimo", istakao je Višković.

On je zahvalio Nikšiću što je veoma brzo po formiranju federalne Vlade prihvatio inicijativu za održavanje zajednike sjednice

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić izjavio je danas da je važno da su se vlade FBiH i Republike Srpske usaglasile o zabrani izvoza oblovine i zajedničkom nastupu o Trgovskoj gori.
"Atmosfera na današnjoj sjednici je bila konstruktivna i dobra, bila je lagana. Važno je da imamo pozitivnu atmosferu i opredjeljenje da radimo u korist građana BiH. Neka nas ne cijene po ovome što pričamo, već po rezultatima", rekao je Nikšić novinarima u Banjaluci nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i FBiH.

On je dodao da će dvije vlade razgovarati i o temama o kojima je, kako je naveo, teško postići konsenzus.

"Dosta je valjanja u blatu. Iskazali smo spremnost da radimo zajedno. Treba stvoriti pretpostavke da se ljudi počnu vraćati u BiH", rekao je Nikšić, koji je i lider SDP-a BiH.

On je naglasio da se premijer i ministri moraju baviti pitanjima koja se odnose na probleme građana.

"Prije par dana u Vladi FBiH je bio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, sa kojim smo napravili dobru komunikaciju i iskoordinisali aktivnosti koje će naša ministarstva sprovoditi", rekao je Nikšić.

On je ocijenio da je na zajedničkoj sjednici dvije vlade atmosfera bila vrlo konstruktivna.

"Govorili smo i o izgradnji infrastrukture, o auto-putu Beograd-Sarajevo, auto-putu Brčko-Orašje-Tuzla, brzoj cesti Doboj-Tuzla-Zvornik, koju bi u budućnosti mogli pretvoriti i u auto-put. O svemu tome ćemo morati razgovarati u narednom periodu, ali važno je da imamo pozitivnu atmosferu i opredjeljenje da radimo", rekao je Nikšić i podsjetio da je 500.000 građana BiH napustilo zemlju u posljednjih osam godina.

Nikšić tvrdi da neće dopustiti izmjene Statuta SDP-a BiH kako bi mu bio produžen mandat kao predsjednika ove političke partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana