Zatraženo odgađanje poništenja diplome direktora OBA Osmana Mehmedagića

klix.ba
Zatraženo odgađanje poništenja diplome direktora OBA Osmana Mehmedagića

Inspektoratu Republike Srpske zvanično je podnesen zahtjev za odgađanje poništenja diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.

Ova informacija potvrđena je za klix.ba u Inspektoratu RS-a, odnosno instituciji koja je i donijela naređenje da se u Službenom glasniku RS-a diploma izdata na ime Osmana Mehmedagića proglasi ništavnom.

"Možemo vas informisati da je Univerzitet za poslovne studije Banja Luka putem punomoćnika ovom organu podnio zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora do okončanja upravnog spora pred sudom, pokrenutog protiv drugostepenog rješenja Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a kojim je odbijena žalba Univerziteta za poslovne studije Banja Luka na rješenje republičkog prosvjetnog inspektora", kazali su nam iz Inspektorata RS-a.

U toku je odlučivanje o zahtjevu za odgađanje izvršenja rješenja, a Inspektorat RS-a bi se u skorije vrijeme definitivno trebao izjasniti o ovom zahtjevu.

Univerzitet za poslovne studije Banja Luka iskoristio je svoje zakonsko pravo te je u predviđenom roku od 30 dana od dana dostavljanja rješenja pokrenuo upravni spor u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima.

Naime, Zakonom o upravnim sporovima propisano je da će po zahtjevu tužioca, organ nadležan za izvršenje odgoditi izvršenje akta do konačne sudske odluke, ako bi izvršenje tužiocu nanijelo štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odgađanje nije protivno javnom interesu, niti bi se njim nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci.

Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci takođe je ostavljena mogućnost i da, pored Inspektorata RS-a, od nadležnog suda zatraži odgađanje izvršenja upravnog akta protiv kojeg je podnesena tužba.

Mandat generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića, zamjenika generalnog direktora OBA-e Trifka Buhe i glavnog inspektora u OBA-i Damira Bevande ističe 19. novembra 2019. godine.

Za razliku od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine BiH dužan raspisati konkurs za izbor novog direktora, u slučaju izbora rukovodstva OBA-e, ne raspisuje se javni konkurs, već se vrši imenovanje u skladu s ispunjenim zakonskim uvjetima.

Direktora OBA-e imenuje Savjet ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a koji je prema Zakonu o OBA-i dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Izvršnog odbora i članovima Zajedničke komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OBA-e.

Izbor novog direktora OBA-e onemogućava SNSD koji od decembra 2018. godine blokira rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Naime, državni organ zakonodavne vlasti još uvijek nije formirao stalna radna tijela, to jeste parlamentarne komisije, pa tako ni Zajedničku komisiju oba doma PSBiH za nadzor nad radom OBA-e koja mora dati mišljenje prije imenovanja novog direktora OBA-e.

Eventualno usvajanje zahtjeva za odgađanje poništenja diplome Osmanu Mehmedagiću značiće da neće postojati nikakve zakonske smetnje da on i nakon isteka mandata bude imenovan za vršioca dužnosti direktora OBA-e. U ovom slučaju ključnu ulogu imaće ministri iz reda HDZ-a BiH bez čijih glasova Mehmedagić neće moći biti imenovan za vršioca dužnosti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana