Zatraženo imenovanje sudija Ustavnog suda BiH iz Federacije

Srna
Zatraženo imenovanje sudija Ustavnog suda BiH iz Federacije

SARAJEVO - Grupa od 30 poslanika u Predstavničkom domu Federacije BiH /FBiH/ uputila je danas zahtjev predsjedavajućem tog doma da u roku od sedam dana sazove sjednicu na kojoj bi bile imenovane sudije Ustavnog suda BiH iz tog entiteta.

U obrazloženju se navodi da je istekom mandata sudije Mate Tadića u avgustu, Ustavni sud BiH ostao nepopunjen, te da je imenovanje novog sudije izrazito značajno pitanje o kojem se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH mora izjasniti u što kraćem roku.

"Znajući kako postoji komisija koja ima zadatak da sačini listu kandidata za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH, što nije postupak koji je utvrđen Ustavom BiH, a posebno uvidjevši da pomenuta komisija vidno opstruiše i odugovlači dostavljanje liste kandidata za imenovanje novog sudije Ustavnog suda BiH, smatramo i tražimo da se Predstavničkom domu dostavi lista sa svim prijavljenim kandidatima, te da se organizuje glasanje u jednom ili više krugova, sve dok se ne imenuje novi sudija Ustavnog suda BiH", navedeno je u zahtjevu.

Ova grupa poslanika ističe da su svjesni da je poslanički rok od najviše 14 dana za zakazivanje tražene sjednice, koji mogu biti i kraći, te da smatraju da se ova sjednica treba zakazati u roku od najviše sedam dana od dana prijema ovoga zahtjeva.

U zahtjevu se zaključuje da će poslanici i stranke kojima pripadaju, ukoliko se sjednica ne sazove, smatrati da predsjedavajući Predstavničkog doma svjesno odugovlači ovo imenovanje, te će ga pozvati na odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana