Zatražen raskid ugovora o nabavci pokretne bolnice

GS
Zatražen raskid ugovora o nabavci pokretne bolnice

BANjALUKA - Na današnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije donesen je zaključak da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske traži jednostrano raskidanje ugovora sa dobavljačem pokretne bolnice, preduzećem "Balkan global", te povrat 4,2 miliona KM, koliko je plaćena mobilna bolnica.

U saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću navodi se da se ugovor raskida zbog neizvršenih ugovornih obaveza isporučioca.

U saopštenju se dodaje da je Štab zadužio Institut za javno zdravstvo da pokrene postupak povrata avansne uplate novca.

- Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora - rekao je direktor Instituta Branislav Zeljković na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba.

Zeljković je podsjetio da je Institut za javno zdravstvo 26. marta na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije nabavio mobilnu bolnicu.

- Institut se polovinom aprila obratio dobavljaču da se izjasni u vezi sa rokom isporuke zato što je on probijen. Dobavljač je uputio dopis u kojem navodi otežane okolnosti za isporuku. Krajem aprila započeta je montaža bolnice, ali ona nije dovršena i stavljena u funkciju - naglasio je Zeljković.
Prema njegovim riječima, ugovorom je precizirano da je dobavljač obavezan da izvrši transport, montažu i stavljanje objekta u funkciju.
- Institut je izvršio sve ugovorne obaveze, ali dobavljač nije ispunio svoje obaveze. Kada jedna strana ne ispuni obaveze zakon nalaže da je druga obavezna da traži jednostrani raskid ugovora i povrat novca. To je klasičan primjer ugovora između dvije strane. Institut će danas uputiti dopis dobavljaču u vezi sa jednostranim raskidanjem ugovora i pozvati ga da izvrši povrat sredstava - kaže Zeljković.

Na pitanje da li će biti tražena i nadoknada novca potrošenog za tri leta kojim je dovezen dio bolnice, Zeljković je rekao da će to biti definisano drugim zaključkom koji će donijeti Republički štab za vanredne situacije.

On je dodao i da će nadoknada šteta biti predmet dalje rasprave, navodeći da su to pravna pitanja koja će biti razmatrana.

Vlada Srpske odlučila se za kupovinu mobilne bolnice kako bi zdravstveni sektor bio spremniji za odgovor na epidemiju virusa korona, ali još nije stigla sva potrebna oprema.

Vlasnik "Global Balkana" i Tehničkog remonta Bratunac Slaven Ristić je za "Nezavisne" rekao da će se usaglasiti sa odlukom o raskidu ugovora, te da smatra da je ova situacija ispolitizovana.

- Mi smo od početka trudili da budemo dio rješenja, a ne dio problema, dokazali smo djelima, a ne riječima šta smo radili i kako smo radili. Smatramo da je kompletna situacija ispolitizovana, mi naravno prihvatamo bilo kakvu odluku Instituta - rekao je Ristić.

Dodao je da su sačuvali sve dokumente da bi sprali ljagu sa imena kompanije.

- Ukoliko je u interesu naroda da se ovaj ugovor raskine mi ćemo na to pristati - kazao je Ristić.

Istakao je da je tačno da je isporuka kasnila, ali da je do toga došlo jer nisu dobili dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da uvezu medicinsku opremu.

- Mi smo obavezali na rok od 12 dana za isporuku polazeći od pretpostavke da ćemo u vanrednoj situaciji od ove Agencije dobiti dozvolu za uvoz opreme, ali nismo ni danas dobili dozvolu, što je dovelo do niza administrativnih poteškoća i do kašnjenja - naveo je Ristić.

Napomenuo je da će kompanija izvršiti povrat 4,2 miliona KM.

- Naša kompanija neće propasti za 4,2 miliona KM. Nama ovo nije bio komercijalan posao, ne želimo da dodatno polizitujemo situaciju i izvršićemo povrat - zaključio je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana