Zasjedala komisija za lijekove BiH: Crveno svjetlo ruskim lijekovima?

Milijana Latinović
Zasjedala komisija za lijekove BiH: Crveno svjetlo ruskim lijekovima?

BANjALUKA - Sjednica Komisije za lijekove BiH na kojoj je trebalo biti razmatrano davanje dozvole za dolazak ruskih lijekova na domaće tržište održana je danas, a konačna odluka biće poznata nakon što zapisnik bude dostavljen direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pojedini mediji objavili su nezvanične informacije prema kojima je član Komisije za lijekove iz Brčkog promijenio raniji stav i na kraju nije dao saglasnost za dolazak ruskih lijekova u BiH.

 

Prema nezvaničnim informacijama presudan je bio glas člana Komisije Borislava Đulabića, koji je i direktor Doma zdravlja u Brčkom. Đulabić danas nije želio komentarisati ove informacije pozivajući se na obavezu čuvanja službene tajne.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak kaže za "Glas Srpske" da ne može komentarisati diskusiju sa sjednice kojoj nije prisustvovao.

- Kada dobijem zapisnik sa sjednice vidjeću o čemu se diskutovalo, sa naglaskom na stručnu argumentaciju, jer je prema mojim informacijama pozitivno i ekspertsko mišljenje koje je ta ista komisija zatražila, odnosno ruski lijekovi su prema dostavljenom mišljenju eksperata uredni za registraciju - rekao je Zolak.

Dodao je da je Agencija za lijekove uradila ekspertsko mišljenje na zahtjev Komisije za lijekove koja je to zatražila nakon prošle sjednice.

- Ukoliko se ispostavi da su članovi komisije glasali tako kako su objavili mediji, odluku ću morati ja da donesem, uzimajući u obzir ekspertsko mišljenje, a u skladu sa svojim ovlaštenjima i zakonima po kojima postupa Agencija - rekao je Zolak.

Komisija za lijekove ima 15 članova, od kojih se sedam iz FBiH protivilo davanju dozvole za ruske lijekove, dok su to ranije podržavli njih sedam iz Republike Srpske i jedan iz Brčko distrikta.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana