Zakon o Ustavnom sudu ostao u životu

Željka Domazet
Zakon o Ustavnom sudu ostao u životu

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH vratio je u petak Ustavnopravnoj komisiji tog doma na ponovno razmatranje prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjena Krivičnog zakona BiH koje su predložili srpski delegati.

Delegati su ova zakonska rješenja razmatrali u drugom čitanju. Ustavnopravna komisija dala je u februaru mišljenje da je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom, ali nije podržala njegove principe zbog protivljenja poslanika iz hrvatskog i bošnjačkog naroda u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji su ga prethodno razmatrali. Predstavnički dom odbio je u oba čitanja prijedloge i u međuvremenu usvojio zaključak da bude formirana radna grupa koja će raditi na ovom pitanju.

Prijedlogom Zakona o Ustavnom sudu predviđeno je da strane sudije u toj instituciji budu zamijenjene domaćim i da odluke ne mogu biti donošene preglasavanjem sudija iz jednog naroda. Izmjene Krivičnog zakona predviđaju ukidanje krivične odgovornosti za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović iz SNSD-a izjavio je da je rasprava pokazala da prijedlozi imaju ustavni osnov.

- Pojedini delegati, koji smatraju da nema ustavnih principa, nisu u pravu. Bitna činjenica je da je pokrenuta procedura da se zakoni vrate na razmatranje Ustavnopravnoj komisiji gdje ćemo pokušati da odgonetnemo šta, eventualno, nije usklađeno sa Ustavom - naglasio je Nović.

Smatra da je veoma dobro što će biti otvoren novi dijalog, jer će na taj način ovi zakoni biti ostavljeni u životu.

- Značajno je, takođe, da su delegati iz RS apsolutno jedinstveni u ovom slučaju i da i dalje stojimo iza naših prijedloga - istakao je Nović.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić iz SDS-a smatra da stranke iz FBiH nemaju hrabrosti da objasne svojim biračima u kojoj zemlji žive.

- Nepotrebno je da u BiH vladaju stranci. Stranke iz RS odavno govore da je u BiH potrebno napraviti atmosferu da se konstruktivno pristupa otvorenim pitanjima - kaže Tadić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak iz HDZ-a BiH ističe da je sazrelo vrijeme da strane sudije u Ustavnom sudu konačno ustupe mjesto domaćim.

- Treba da bude donesen zakon koji to reguliše. Strane sudije treba da zamijenimo domaćim, jer to Parlament može napraviti kao što je Ustav BiH i propisao. To je moglo biti učinjeno još davno - kazao je Čolak.

On je naveo da u prijedlozima koje su ponudili srpski delegati ima nedostataka i da neka rješenja nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega je potrebno najprije promijeniti neke ustavne odredbe. Čolak je najavio mogućnost formiranja radne grupe u Parlamentu BiH koja bi trebalo da ponudi rješenje prihvatljivo za sve strane.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić iz SDA smatra da je vraćanje zakona Ustavnopravnoj komisiji gubljenje vremena.

- Prijedlozi su u Predstavničkom domu dobili u dva navrata negativno mišljenje i ista sudbina će biti i u Domu naroda. Ne postoji u ovom trenutku politička volja i saglasnost da ova dva prijedloga budu prihvaćena. Stranci obezbjeđuju balans u Ustavnom sudu, a činjenica da u BiH još postoji visoki predstavnik potvrda je da zemlja nije spremna da sama korača - naglasio je Softić.

Okidač

Zakonski prijedlozi dostavljeni su Parlamentu BiH nakon što je Ustavni sud BiH glasovima bošnjačkih i stranih sudija donio odluku da obilježavanje Dana RS, 9. januara, nije u skladu sa Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana